apa minyak argan?

Minyak Argan adalah minyak yang diekstrak dari benih pokok argan, yang berasal dari Maroko Barat Daya. Terdapat beberapa kegunaan untuk minyak argan serta produk lain dari pokok argan, dan permintaan sering tinggi untuk produk argan tulen. Oleh kerana minyak adalah sukar untuk diekstrak, ia cenderung menjadi sangat mahal, dan kos ini diaplikasikan dalam produk yang mengandungi minyak argan, walaupun dalam jumlah surih. Bergantung pada apa yang anda ingin gunakan untuk minyak, anda mungkin dapat menemuinya di kedai makanan kesihatan atau kedai kosmetik; pengguna juga boleh memesan minyak dari koperasi di Maghribi.

Pokok argan atau Argania spinosa telah berkembang di Afrika selama ribuan tahun, dan bukti arkeologi menunjukkan bahawa orang telah mengekstrak minyak selama berabad-abad. Pokok-pokok ini cenderung untuk mengembangkan batang-batang dan cawangan-cawangan yang dipintal, dengan sistem akar yang mendalam yang telah membantu mereka menyesuaikan diri dengan keadaan padang pasir yang keras. Apabila pokok terletak dengan baik, ia boleh hidup selama beratus-ratus tahun, menghasilkan bunga kecil pada bulan April dan berikut dengan buah-buahan kecil yang kelihatan hampir seperti limes.

Untuk mengeluarkan minyak argan, orang mesti mengeluarkan lapisan luar daging lembu dari benih keras yang mesti retak terbuka untuk mendapatkan benih di dalamnya. Daging tidak berbau sangat menarik, dan ia juga tidak begitu enak, lazimnya digunakan sebagai umpan mulsa atau haiwan. Kerang retak dibakar sebagai sumber bahan bakar, seperti kayu dari pohon argan yang jatuh, yang juga dapat digunakan untuk membuat perabot; Maghribi menggunakan penggunaan pohon ini yang sangat efisien.

Secara tradisinya, wanita telah menghasilkan minyak argan, terlebih dahulu menyemai benih untuk melepaskan rasa yang kaya dan berminyak dan kemudian mengisar mereka dengan tangan untuk mengeluarkan minyak. Campuran yang dihasilkan boleh ditekan untuk mendapatkan seberapa banyak minyak yang mungkin, dan kemudian diberi makan kepada haiwan sebagai makanan tambahan berkhasiat. Minyak gelap mempunyai rasa kaya yang terdapat dalam beberapa makanan Maghribi, amlou klasik, berenang untuk roti, dan minyak yang kurang toast digunakan untuk kosmetik. Ia juga boleh memulihkan benih dari kotoran kambing, kerana proses pencernaan melembutkan cangkang keras, tetapi benih ini cenderung mempunyai bau pedas yang menjadikannya kurang diminati.

Minyak ini secara semula jadi tinggi dalam vitamin E dan asid lemak penting, menjadikannya suplemen makanan yang sangat baik. Ia juga sangat baik untuk kulit, vitamin E dapat membantu melicinkan tangan, lutut, dan siku sambil memelihara kulit, dan asid lemak penting dapat mempromosikan kulit yang sihat juga. Manfaat ini telah menjadikan minyak argan popular dalam kosmetik selama berabad-abad di Maghribi dan seterusnya, dan botol kecil minyak mahal sering ditawarkan di kedai-kedai kosmetik mewah.