apa lendir serviks?

Mukus serviks dirembes oleh kelenjar serviks wanita. Dihasilkan kerana rangsangan oleh hormon estrogen, ia adalah perkara biasa dan tidak menunjukkan penyakit. Sebaliknya, ia sering berfungsi sebagai bantuan kepada konsepsi dan membantu menjaga rahim yang dilindungi dari bakteria dan penceroboh asing yang lain. Menariknya, mukus yang dirembeskan dari serviks berubah secara konsisten bergantung kepada di mana seorang wanita berada dalam kitaran haidnya. Fakta ini sering membantu wanita untuk menentukan apabila mereka paling subur dan masa hubungan seks dengan sewajarnya.

Tekanan lendir serviks berikut sering sepadan dengan peringkat pada kitaran haid seseorang. Ramai wanita mengalami masa yang kering selepas haid berakhir, di mana mereka tidak mempunyai sebarang lendir atau mempunyai sedikit itu. Pada masa ini, sebarang lendir yang ada mungkin putih atau jelas, tetapi tidak terlalu basah.

Apabila kitaran haid wanita berlangsung, perubahan dalam lendir serviknya dapat diteruskan. Selama beberapa hari, dia mungkin mempunyai lendir melekit yang jelas atau putih yang berwarna. Sesetengah wanita juga menggambarkan pelepasan yang hadir pada masa ini sebagai gummy. Ia mungkin berasa lebih lembap daripada lendir yang hadir tidak lama lagi selepas tempoh, tetapi biasanya tidak digambarkan sebagai basah.

Apabila seorang wanita bergerak mendekati titik tengah kitarannya dan masa suburnya, mukus serviksnya boleh menjadi lebih berlimpah dan secara beransur-ansur mula berasa lebih basah. Ramai wanita melihat lendir serviks yang tebal dan mempunyai konsistensi berkrim pada masa ini. Lain-lain boleh menggambarkannya sebagai serupa dengan losyen. Warnanya mungkin berbeza dari wanita ke wanita, tetapi sering kekuningan atau keputihan.

Semasa ovulasi dan hari-hari di sekelilingnya, seorang wanita berada pada tubuhnya yang paling subur dan lendir serviksnya seringkali jelas, basah, dan meleleh. Selalunya, ia dibandingkan dengan konsistensi putih telur. Lendir ini dianggap paling mesra untuk sperma dan membantu memudahkan perjalanannya. Oleh itu, ini adalah jenis wanita lendir sering memantau apabila mereka cuba hamil. Apabila ia hadir, mereka tahu bahawa mereka mungkin mempunyai peluang yang baik untuk mencapai kehamilan.

Selepas tempoh subur wanita berakhir, dia biasanya mengalami perubahan lendir dari serviksnya juga. Dalam banyak kes, lendir menjadi melekit sekali lagi dan mungkin merasa kering atau lembab. Yang licin merasakan bahawa menandakan tempoh subur biasanya hilang. Lendir ini mungkin menjadi jelas atau putih sehingga wanita menstruasi bermula.