apa krim comfrey?

Krim Comfrey adalah ubat herba topikal yang digunakan oleh pakar herba dan lain-lain yang mengamalkan ubat alternatif. Ia lazimnya digunakan untuk kegunaan luaran sebagai salap, liniment atau poultice. Bahan-bahan biasanya mengandungi akar atau daun tumbuhan comfrey dalam bentuk segar atau kering. Ubat ini mungkin mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, seperti mempercepatkan penyembuhan tulang patah, meringankan arthritis dan merawat ulser. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi toksik kepada hati.

Ia biasanya digunakan untuk permukaan kulit untuk mengurangkan kesakitan strain, sprains dan osteoarthritis. Saluran ligamen dan otot juga sering dirawat oleh krim comfrey. Luka, luka bakar dan luka dilaporkan lebih cepat apabila krim ini digunakan untuk mereka juga. Sebilangan besar doktor perubatan profesional menasihati agar tidak menggunakan bahan pada luka terbuka berdasarkan sifat toksiknya. Comfrey mengandungi alkaloid pyrrolizidine yang merupakan hepatotoxic, bermakna ia boleh merosakkan hati.

Pecah pernah dianggap telah diperbaiki oleh krim dan salap comfrey. Pandangan ini biasanya dipercayai telah berkembang dari tulang rusuk julukan yang sering digunakan untuk comfrey. Herba kini banyak dipikirkan untuk melegakan kelembutan dan bengkak yang sering dikaitkan dengan tulang patah.

Allantoin adalah unsur aktif utama dalam krim comfrey serta dalam semua produk berasaskan comfrey, kedua-dua bentuk luaran dan dalaman. Allantoin sering dipercayai menggalakkan pertumbuhan sel baru. Kehadiran mucilage dalam produk juga dianggap bertindak sebagai agen mengikat.

Berdasarkan ketoksikannya, biasanya dianjurkan hanya menggunakan krim comfrey atau salap berasaskan berasaskan comfrey topikal yang berkaitan untuk tempoh sepuluh hari atau kurang, atau tidak lebih dari enam minggu keseluruhan dalam setahun. Kerana keracunannya mudah diserap melalui kulit, ia boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk atau bahkan mengakibatkan kematian. Kebanyakan arahan menasihati bahawa ia tidak pernah digunakan pada kanak-kanak atau oleh orang-orang dengan kanser, penyakit hati atau mereka yang menderita alkoholisme.

Walaupun produk comfrey lisan telah diharamkan secara rasmi selama beberapa dekad di kebanyakan negara, ia masih boleh didapati secara meluas melalui dispenser ubat herba tradisional. Dispenser ini biasanya percaya memakan herba, secara tradisinya dalam bentuk minuman seperti teh, akan menyembuhkan pelbagai penyakit dan penyakit. Maladies ini kerap termasuk ulser di hati, pundi hempedu, perut dan usus. Minuman comfrey juga telah ditetapkan oleh penyembuh alternatif untuk merawat gangguan paru-paru dan bronkial, dan kadang-kadang digunakan sebagai pembersih darah juga.

Apabila membeli krim comfrey atau produk lain yang mengandungi herba, ia sering dinasihatkan untuk membelinya dari sebuah syarikat yang bereputasi dengan jelas menyenaraikan bahan-bahan pada bungkusan. Bersama kanak-kanak, biasanya disyorkan bahawa produk tidak digunakan oleh orang tua atau wanita yang menyusu atau hamil. Interaksi comfrey dengan ubat-ubatan lain tidak diketahui, jadi berhati-hati biasanya dinasihatkan jika ubat lain digunakan pada masa yang sama.