apa koma hypoglycemic?

Koma hypoglycemic adalah sejenis koma diabetik yang berlaku apabila tahap glukosa dalam darah atau gula darah menurun jauh di bawah norma-norma yang diterima. Keadaan ini juga boleh berlaku pada orang yang mempunyai keadaan gula darah yang rendah. Mana-mana koma adalah risiko kesihatan yang serius dan koma hipoglikemik memerlukan rawatan segera untuk memastikan kerosakan otak tidak akan berlaku. Rawatan yang cepat bermakna rawatan perubatan kecemasan, di bawah majoriti keadaan.

Dalam keadaan ini, orang tidak akan bertindak balas terhadap rangsangan luar. Ini tidak bermakna mereka perlu diam atau tanpa pergerakan, tetapi ini tidak boleh dianggap sebagai tanda kesedaran. Sebagai tindak balas kepada paras glukosa yang rendah, badan sedang menutup dan sebahagiannya melakukan ini dengan mula memusnahkan neuron di otak. Kemusnahan yang berterusan boleh menyebabkan kehilangan ingatan atau fungsi.

Penyebab utama koma hipoglikemik adalah penurunan tajam dalam paras glukosa darah. Terdapat beberapa cara ini boleh berlaku. Diet yang tidak mencukupi dengan melangkau makanan mungkin mengakibatkan penurunan paras gula darah, dan orang yang menghidap diabetes sangat terdedah kepada ini. Pengambilan alkohol yang berlebihan adalah pendahulunya untuk koma ini. Penyebab tambahan adalah suntikan terlalu banyak insulin, yang dapat dengan cepat menurunkan kadar gula darah.

Ia bukan bahawa tidak ada tanda-tanda yang membawa kepada krisis. Antara simptom yang biasa termasuk rasa gugup atau goyah. Orang mungkin merasa lapar, tetapi mengabaikan perasaan ini. Keletihan, kekeliruan mental, peluh berlebihan dan perubahan dalam suasana hati terhadap kerengsaan atau kemarahan juga boleh diperhatikan. Bagi mereka yang berisiko untuk komplikasi ini, sangat penting untuk memeriksa tahap glukosa darah pada masa ini, dan menyesuaikan ubat-ubatan yang diperlukan untuk memulihkan gula darah kepada jumlah yang boleh diterima.

Ramai orang merasakan gejala-gejala ini selepas menyuntik insulin. Mengesahkan jumlah gula dalam darah adalah penting. Orang boleh membetulkan ekspresi awal hypoglycemia sebelum koma hipoglikemik berlaku dengan menggunakan gula-gula glucose atau perkara-perkara seperti jus untuk memulihkan paras gula badan.

Sekiranya keadaan menjadi koma hypoglycemic, ini sangat penting secara perubatan. Orang harus dibawa ke hospital atau perkhidmatan kecemasan harus dipanggil. Ia dinasihatkan supaya orang mengikuti protokol yang dicadangkan oleh doktor mereka. Di hospital, orang yang dalam keadaan koma akan menerima ubat hormon yang disuntik atau intravena yang dipanggil glukagon. Ini dapat membantu mengembalikan paras gula darah dengan cepat.

Walaupun glukagon boleh menjadi berkesan, jauh lebih baik untuk mencegah koma hypoglycemic, daripada menjalaninya dan merosakkan potensi kerosakan otak. Berhati-hati dengan tahap gula darah, diet yang sihat, dan sekurang-kurangnya atau tidak ada alkohol melawan separuh pertempuran ini. Separuh lagi adalah menyedari gejala yang menunjukkan penurunan paras gula darah. Orang harus tahu apa ini dan beri perhatian kepada tindak balas badan, belajar memahami tanda-tanda gula darah rendah dan mengambil langkah yang sesuai apabila dicatat.