apa khabar?

Juga dikenali sebagai atonia, atony adalah suatu keadaan di mana otot atau kumpulan otot di dalam badan telah kehilangan keupayaan untuk berkembang dan menarik balik secara normal. Dalam keadaan yang melampau, otot-otot boleh menunjukkan kehilangan kekuatan atau pergerakan apa-apa jenis. Sejumlah masalah kesihatan yang berbeza melibatkan kehilangan ketegangan otot normal, termasuk penyakit seperti atrous gastrointestinal, atrium rahim, dan serangan rahim.

Beberapa bentuk berlaku apabila terdapat beberapa jenis trauma kepada badan. Sebagai contoh, seorang wanita mungkin mengalami ater uterus sebagai akibat daripada melahirkan anak. Dalam keadaan ini, myometrium gagal untuk berkontrak biasanya apabila plasenta telah disampaikan. Apabila seksyen Caesarian diperlukan, trauma ke bahagian tengah badan juga boleh menyebabkan otot-otot di dalam dan di sekitar uterus menghentikan fungsi yang sesuai untuk tempoh masa. Dengan kedua-dua keadaan, jumlah pendarahan luar biasa juga mungkin berlaku akibat daripada atonia.

Fenomena yang dikenali sebagai atro gastrointestinal mungkin berlaku selepas prosedur pembedahan. Dalam senario ini, otot-otot di bahagian perut gagal menyokong fungsi semulajadi usus. Hasilnya ialah makanan tidak melalui saluran pencernaan sebagaimana mestinya. Bergantung kepada keparahan ketidakaktifan otot, mungkin diperlukan untuk membekalkan nutrien kepada pesakit melalui makanan intravena sehingga otot-otot di kawasan itu mula pulih dari kesan pembedahan. Sering kali, keadaan ini bersifat sementara dan apabila trauma telah berlalu, kumpulan otot di kawasan itu mula berfungsi dengan baik sekali lagi.

Sebab-sebab asas yang lain biasanya dikenalpasti. Penyakit-penyakit virus dan pelbagai jenis jangkitan, terutamanya yang menjejaskan fungsi sistem imun, boleh menyebabkan kelemahan otot dan kekurangan respon. Penyakit seperti diabetes kadang-kadang boleh membawa kepada keadaan ini. Sklerosis berbilang, penyakit Parkinson dan juga gangguan psikologi seperti anoreksia nervosa mungkin menjadi sebab atonia.

Selalunya, kekurangan ketegangan otot disertai dengan rasa lemah pada otot. Tindak balas terhadap sebarang jenis rangsangan adalah paling minimum, sehingga punca yang menyebabkan keadaan dikenal pasti dan dirawat. Oleh kerana terdapat begitu banyak sebab yang berlainan untuk keadaan selain daripada trauma yang jelas, pakar perubatan kadang-kadang harus menjalankan ujian yang luas sebelum mungkin untuk mendapatkan diagnosis dan melaksanakan beberapa jenis rawatan.