apa keradangan otak?

Keradangan otak adalah keadaan yang mengancam nyawa yang dicirikan oleh pembengkakan otak dan, dalam sesetengah kes, kerengsaan meningeal. Secara umumnya disebabkan oleh jangkitan, keadaan ini boleh mencetuskan pelbagai gejala bergantung kepada keparahan bengkak. Ensefalitis dan meningitis adalah dua keadaan otak radang utama yang disebabkan oleh jangkitan. Rawatan bergantung kepada keterukan keadaan seseorang dan penyebab keradangan.

Jangkitan virus biasanya merupakan keradangan otak. Virus agresif boleh berasal dari satu bahagian badan hanya untuk kemudian berhijrah ke otak, atau mereka mungkin menyerang sistem saraf pada peringkat awal. Virus biasa yang boleh menyebabkan bengkak otak termasuk keadaan herpetik, seperti Varicella-zoster, dan West Nile. Peradangan otak juga mungkin berlaku akibat jangkitan parasit atau bakteria, seperti yang boleh menyebabkan pendedahan kepada Toxoplasma gondii atau Streptococcus pneumoniae.

Beberapa ujian diagnostik boleh dilakukan untuk mengesahkan kehadiran keadaan ini. Secara umumnya, ketulan tulang belakang akan dijalankan untuk mendapatkan spesimen cecair serebrospinal (CSF) untuk analisis. Bergantung kepada punca pembengkakan otak, CSF seseorang akan menunjukkan keabnormalan tertentu atau penanda yang menunjukkan jangkitan, seperti kiraan sel darah putih yang tinggi dan penurunan glukosa. Ujian darah dan pengimejan darah juga boleh digunakan untuk menilai tahap antibodi dan mengukur sejauh mana pembengkakan otak.

Ia tidak terdedah kepada individu yang mempunyai keradangan otak ringan untuk kekal tanpa gejala, bermakna mereka tidak mengalami tanda-tanda jelas bahawa apa-apa yang salah. Bergantung pada tahap keradangan, individu gejala biasanya akan hadir dengan pelbagai tanda yang biasanya berkembang dengan akut. Kemerosotan yang mendadak, keadaan seseorang, termasuk kehilangan kesedaran dan lumpuh, dianggap menunjukkan keradangan teruk yang memerlukan perhatian perubatan segera.

Bengkak awal biasanya akan menyebabkan gejala-gejala yang termasuk sakit kepala yang berterusan, letih dan demam rendah. Dengan masa, kognisi individu mungkin menjadi terjejas dan dia mungkin mengalami kekeliruan atau mempamerkan perubahan mood yang tidak wajar. Ia tidak biasa untuk kekakuan sendi dan kelemahan otot yang meluas juga berlaku. Dalam sesetengah kes, sawan, kerengsaan kulit dan loya juga boleh hadir.

Sekiranya rawatan yang sesuai ditangguhkan atau tidak, keradangan boleh mengakibatkan komplikasi serius. Individu mungkin dibiarkan kekal secara fizikal secara kekal, mengalami kejutan, atau mengalami kegagalan organ yang meluas. Komplikasi peringkat akhir boleh mengakibatkan koma dan kematian.

Peradangan berasaskan virus secara amnya melibatkan pentadbiran cecair untuk mengelakkan dehidrasi, rehat tidur yang mencukupi dan penggunaan analgesik OTC untuk mengurangkan ketidakselesaan. Jangkitan teruk atau berterusan mungkin memerlukan kemasukan ke hospital dan pentadbiran ubat anti-radang dan antiviral. Oleh kerana sesetengah virus menunjukkan daya tahan terhadap ubat-ubatan tertentu, pengenalan yang tepat terhadap virus yang bertanggungjawab adalah penting untuk prognosis yang baik.

Individu yang mempunyai keradangan otak berasaskan bakteria boleh menerima rawatan pelbagai aspek. Umumnya spektrum luas, antibiotik oral digunakan sehingga pengenalan bakteria muktamad dibuat. Keradangan akut sering memerlukan antibiotik kemasukan ke hospital dan intravena dan ubat anti-radang untuk membasmi jangkitan dan mengurangkan bengkak. Kes bengkak yang teruk yang mempunyai gangguan motor dan fungsi kognitif yang ketara mungkin memerlukan pemulihan berikutnya, seperti terapi fizikal dan ucapan.