Apa keguguran yang terlepas?

Keguguran keguguran atau keguguran tidak lengkap adalah jenis keguguran yang jarang berlaku di mana tubuh gagal mengenali kematian anak yang belum lahir dan tidak secara bersamaan membatalkan. Keguguran yang paling terlepas berlaku dalam tempoh 12 minggu pertama selepas pembuahan. Mereka biasanya dikenalpasti apabila tiada kadar denyutan janin boleh didengar melalui ujian echo-Doppler. Keguguran kemudiannya disahkan oleh ultrasound.

Ramai wanita tidak menyedari bahawa anak mereka dalam utero telah mati, walaupun kadang-kadang wanita akan melihat kekuning-kuningan. Selalunya jika kematian baru saja berlaku, tubuh hanya boleh mula keguguran dalam masa beberapa hari. Apabila sudah jelas tubuh tidak akan keguguran, seorang obstetrik mempunyai beberapa pilihan untuk mengakhiri kehamilan.

Jika kehamilan adalah sangat awal, sebelum 7-8 minggu, ubat-ubatan seperti misoprostol dapat menyebabkan tubuh mengusir tisu yang tersisa di rahim. Ini bukan invasif, dan tisu-tisu yang terhasil menyerupai tempoh yang berat. Sakit boleh menjadi penting dengan kehilangan kehamilan walaupun pada tahap awal ini. Wanita sering diberi ubat sakit untuk membantu kontraksi. Melalui apa-apa tisu secara amnya tidak menyakitkan secara fizikal, walaupun ia pasti akan mengambil tol emosi pada mana-mana wanita yang mengalami keguguran.

Apabila kehamilan telah berlangsung lebih lama daripada 8-9 minggu, dan keguguran disahkan, doktor cenderung melakukan peleburan dan curettage (D & C). Walaupun prosedur ini sama seperti yang dilakukan untuk membuang kehamilan, kebanyakan wanita yang mengalami keguguran tidak perlu pergi ke klinik pengguguran untuk menjalani prosedur ini. Hampir semua hospital, termasuk mereka yang mempunyai sikap anti-aborsi yang kuat, melakukan D & Cs untuk keguguran.

Kepentingan D & C adalah untuk mengurangkan risiko jangkitan. Sekiranya bahan kehamilan tidak dikeluarkan dari badan, mereka boleh dijangkiti dan menyebabkan masalah kesihatan yang ketara. Di mana keguguran tidak didiagnosis, misalnya dalam wanita yang tidak menyedari dia hamil, jangkitan boleh menyebabkan penyakit yang ketara, sakit, jangkitan darah, dan keupayaan untuk tidak dapat mempunyai lebih banyak anak. Wanita yang telah membawa bahan-bahan kehamilan keguguran yang tidak dijangka untuk masa yang lama mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk merawat jangkitan penting dan mengancam nyawa.

A D & C untuk keguguran biasanya merupakan prosedur pesakit luar. Wanita yang mengalami satu mungkin akan mengalami pendarahan pada awalnya, yang akan secara beransur-ansur berkurang dalam masa beberapa minggu. Demam, kesakitan yang ketara atau pendarahan yang sangat berat (memerlukan lebih daripada satu pad sejam), memerlukan segera menghubungi doktor, kerana komplikasi sangat jarang tetapi serius boleh berlaku selepas D & C.

Mereka yang mempunyai D & C untuk keguguran boleh mengharapkan beberapa kesakitan selama beberapa hari mengikut prosedur. Kebanyakan doktor mengesyorkan tiada aktiviti seksual selama enam minggu selepas keguguran. Selain itu, mereka menyarankan menunggu sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum mencuba kehamilan yang lain.

Wanita yang mengalami keguguran yang terlewat sepertinya akan terjejas oleh kemurungan postpartum sebagai wanita yang mempunyai kehamilan yang sihat jangka penuh. Ini disebabkan oleh penghentian hormon kehamilan, yang boleh menjejaskan mood. Sesetengah kemurungan agak munasabah selepas kehilangan kehamilan. Bincangkan perasaan yang kuat tentang kemurungan, pemikiran bunuh diri, atau kesedihan tanpa henti dengan seorang doktor. Kebanyakan doktor boleh membantu seseorang untuk mencari cara untuk mengendalikan masa dan pengalaman yang sukar ini, melalui rawatan sementara dengan anti-depresi, atau melalui cadangan untuk ahli terapi yang berpengalaman.