apa jebakan jerman?

Campak Jerman, yang dikenali sebagai rubella, adalah penyakit berjangkit. Disebabkan oleh virus dan sering disebut sebagai campak selama tiga hari, rubella menyebabkan gejala yang serupa dengan selesema. Gejala-gejalanya termasuk demam rendah, hidung berair, sakit kepala, mata merah, dan sakit pada otot atau sendi. Seseorang yang mempunyai keadaan ini biasanya akan mengalami ruam, yang selalunya merupakan tanda pertama bahawa orang itu mempunyai campak dan bukan sejenis penyakit lain.

Apabila seseorang mempunyai rubella, tanda-tanda penyakit ini mungkin bermula dengan demam yang tidak meningkat melebihi 100 darjah Fahrenheit. Demam boleh bertahan selama satu atau dua hari. Seseorang boleh membina nodus limfa yang bengkak, terutamanya di belakang telinga dan di leher. Dia mungkin juga mengalami ruam di wajahnya, yang kemudiannya menyebar ke seluruh tubuh. Ruam wajah biasanya hilang kerana ia menyebar ke bahagian lain badan.

Ruam campak Jerman biasanya merah jambu atau merah terang. Ruam menyebabkan gatal dan sering berlangsung selama kira-kira tiga hari. Apabila ruam dibersihkan, pesakit mungkin dapat melihat bahawa kulitnya tersumbat dalam kepingan yang sangat kecil di mana ruam menutupinya.

Dalam kebanyakan kes, campak Jerman adalah penyakit ringan. Sebenarnya, sesetengah orang mengakuinya tetapi tetap tidak menyedari bahawa mereka memilikinya. Pada masa lalu, penyakit ini paling sering menjejaskan kanak-kanak berusia antara lima dan sembilan tahun. Hari ini, ia lebih cenderung memberi kesan kepada orang dewasa muda yang belum diimunisasi, bukannya kanak-kanak.

Walaupun campak Jerman paling kerap dilahirkan sebagai penyakit ringan, ia boleh menjadi berbahaya bagi kanak-kanak yang belum lahir. Apabila seorang wanita berkontraksi rubella semasa kehamilan, bayinya yang belum lahir mungkin mengalami sindrom rubela kongenital. Satu jangkitan uterus dengan penyakit ini boleh memberi kesan yang serius kepada anak yang belum lahir. Ia boleh menyebabkan kelemahan dan kecacatan pertumbuhan yang memberi kesan kepada jantung dan mata. Ia boleh menyebabkan kanak-kanak dilahirkan pekak atau menyebabkan masalah dengan limpa dan hati bayi. Ia juga boleh menyebabkan masalah dengan sumsum tulang bayi.

Rubella disebabkan oleh virus dan boleh disebarkan melalui batuk dan bersin, sama seperti selesema biasa. Ia boleh dicegah melalui vaksinasi. Sekiranya seseorang menghidap penyakit ini, dia berjangkit selama kira-kira satu minggu sebelum dia mengalami ruam dan selama kira-kira satu minggu selepas itu. Sebaik sahaja penyakit itu berkembang, ia biasanya akan menjalankan perjalanannya, kerana antibiotik tidak berfungsi untuk melawan virus. Selalunya rawatan memberi tumpuan kepada rehat dan menjaga pesakit selesa.