apa jasmine mutlak?

Mutlak Jasmine adalah sebatian aromatik yang diekstrak dari bunga melati. Mutlak dan minyak pati sering disatukan bersama kerana kedua-duanya adalah minyak yang disertai dengan aroma yang kuat, tetapi mereka sebenarnya sedikit berbeza. Mutlak lebih pekat dan mempunyai proses pengeluaran lebih banyak, sementara minyak pati lemah dan mudah dihasilkan. Akibatnya, mutlak cenderung lebih mahal.

Dalam kes melati, satu-satunya cara untuk mengeluarkan aroma tumbuhan adalah dengan mutlak. Proses yang digunakan untuk membuat minyak pati merosakkan wangian halus. Untuk membuat melati mutlak, pengeluar boleh menggunakan salah satu daripada dua teknik. Yang lebih popular adalah pengekstrakan pelarut, di mana tangan bunga melati yang dipilih dirawat dengan pelarut yang membolehkan sebatian itu dapat diendapkan, dan campuran tersebut diuapkan untuk meninggalkan mutlak di belakang. Kaedah lain adalah enfleurage, teknik yang dibangunkan di Perancis. Enfleurage mengambil kesempatan daripada fakta bahawa lemak cenderung menyerap aroma, dengan menggunakan bingkai yang dioles dengan lemak untuk menyerap bau bunga melati segar.

Beberapa jenis melati boleh digunakan untuk menghasilkan mutlak melati. Sebagai peraturan umum, minyak ini berwarna ambar, dengan aroma melati yang sangat kuat. Mutlak boleh dijual dalam bentuk tulen, di mana ia agak mahal, atau ia boleh dicairkan dengan minyak pembawa. Orang juga boleh menyiapkan peleburan mereka sendiri di rumah, yang kadang-kadang lebih disukai kerana ia memberi mereka lebih banyak kawalan ke atas minyak pembawa.

Jasmine dipercayai baik untuk merawat kemurungan dan tekanan. Pengamal aromaterapi menggunakannya untuk mempromosikan kesejahteraan, ketenangan, dan kelonggaran. Mutlak Jasmine juga boleh digabungkan dengan minyak pati lain untuk aromaterapi. Minyak ini juga digunakan untuk merawat kulit kering, bercampur dengan minyak pembawa dan losyen, ia boleh menenangkan kulit retak atau jengkel. Sesetengah pengamal aromaterapi percaya bahawa urutan dengan minyak melati boleh memberi manfaat kepada wanita hamil.

Mutlak Jasmine harus disimpan dalam bekas biru atau coklat gelap untuk membatasi pendedahan kepada cahaya. Adalah dinasihatkan untuk mengekalkan minyak di tempat yang sejuk, kering dan gelap. Mutlak ini boleh menjadi tengik jika tidak ditangani dengan baik, dan orang yang hanya menggunakannya dalam jumlah yang kecil harus membeli bekas kecil untuk menghindari limbah. Sebelum mengambil mutlak atau minyak penting secara dalaman, orang perlu mengesahkan bahawa produk adalah selamat untuk digunakan dan harus memeriksa untuk mengetahui sama ada pencairan diperlukan, kerana sesetengah minyak boleh menyebabkan kerengsaan.