apa jari berjejal?

Jari yang macet adalah sejenis kecederaan luka yang terjadi pada sendi interphalangeal jari-jari, juga dikenali sebagai buku jari. Ia adalah akibat dari kesan mendadak dan kuat yang berlaku di hujung jari yang sering ditanggung semasa bermain sukan. Biasa dalam sukan seperti bola keranjang dan bola sepak semasa tindakan seperti menangkap bola atau membuat hubungan dengan pemain lain, jari yang macet adalah kecederaan sendi di mana kesannya menghantam tulang yang berdekatan di antara satu sama lain, merosakkan kapsul bersama dan ligamen di sekitarnya . Hasilnya adalah kesakitan, bengkak, dan lebam pada pergelangan kaki serta kesukaran untuk membengkokkan sendi, walaupun gejala-gejala ini biasanya berkurang dalam beberapa minggu dengan menggunakan kaedah RICE – rehat, aising, mampatan, dan ketinggian.

Setiap jari terdiri daripada dua sendi interphalangeal, atau sendi antara tiga tulang falanx jari, sedangkan ibu jari hanya mempunyai satu. Jari yang macet juga dapat dikekalkan pada sendi metacarpophalangeal, yang merupakan tulang besar di mana tulang phalanx memenuhi tulang metacarpal tangan. Semua adalah sendi sinovial atau bergerak, yang mempunyai kapsul sendi-tertutup membran antara kedua-dua tulang. Di dalam kapsul ini terdapat cakera cartilaginous yang menghalang tulang terhadap satu sama lain, serta cecair sinovial untuk melincirkan sendi dengan geseran tulang pada tulang. Apabila jari tersekat, kapsul sendi sangat mampat, yang merosakkan dan mengepam tisu dalam.

Untuk kedua belah pihak dan di sebelah sawit setiap sendi adalah ligamen yang memegang tulang bersama. Mereka yang berlari di antara tulang di kedua belah pihak dikenali sebagai ligamen cagaran, sementara ligamen tebal yang menghubungkan tulang di telapak tangannya dikenali sebagai ligamentum volar. Apabila seseorang mengekalkan jari berjejal, ligamen ini terasa tersipit, yang berlaku seperti cedera whiplash di mana kepala pemandu belakang dibuang ke hadapan dan kemudian kembali. Dengan cepat dikompresi dan kemudian diuji, ligamen menjadi meradang yang meradang. Bengkak dan lebam boleh berlaku apabila bengkak dan darah tergesa-gesa ke sendi untuk melindungi dan menyembuhkan kecederaan.

Selepas mengekalkan jari berjejal, rawatan segera disyorkan. Ais harus digunakan untuk tapak kecederaan, dan penyembuh kesakitan NSAID boleh diambil, yang kedua-duanya akan menangani sakit perut dan bengkak. Sendi perlu berehat dan dalam kes yang lebih teruk dilancarkan dengan serpihan. Sekiranya kecederaan adalah kecil, disyorkan untuk mencuba perlahan-lahan dalam masa beberapa hari. Walau bagaimanapun, jika didapati teruk, ia mungkin dinasihatkan untuk mendapatkan sinaran X untuk menentukan sama ada patah telah berlaku.