apa itu xanax & undefinedundefinedreg; pil?

Pil Xanax® adalah satu dos ubat yang digunakan untuk melawan kecemasan dan beberapa gangguan panik. Pil biasanya berwarna putih, biru atau merah jambu berwarna dan datang dalam saiz dos yang berbeza-beza antara 25 dan dua miligram. Xanax® adalah ubat preskripsi yang hanya boleh diambil di bawah pengawasan perubatan.

Gangguan panik dan kecemasan boleh menjadi keadaan serius yang membawa kepada gangguan kehidupan seharian pesakit. Orang yang mengalami masalah kecemasan mungkin mengalami tekanan darah tinggi, serangan panik, dan gejala lain yang berkaitan dengan tekanan psikologi yang tinggi. Sesetengah orang yang mencari rawatan untuk keadaan ini terkadang diberi preskripsi Xanax® untuk membantu mereka mengatasi masalah yang berkaitan dengan kebimbangan.

Mengambil pil Xanax® boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan dan kesan sampingan. Sesiapa yang merancang mengambil pil Xanax® harus membaca semua maklumat keselamatan yang disertakan sebelum dimakan. Pastikan untuk memaklumkan kepada doktor dan ahli farmasi yang ditetapkan jika ada ubat atau ubat lain yang sedang digunakan. Kesan sampingan yang biasa termasuk pening, vertigo, selera makan atau perubahan libido, dan ucapan yang meruncing.

Pil Xanax® juga boleh mencetuskan tindak balas alahan pada sesetengah pesakit. Sekiranya bengkak atau gatal-gatal berlaku, pakar-pakar mengesyorkan menghentikan penggunaan dan menghubungi doktor. Sekiranya ada sesak nafas, perhatian perubatan harus dicari segera.

Terdapat pelbagai kajian yang menunjukkan bahawa Xanax® boleh mempunyai sifat ketagihan dengan penggunaan yang meluas. Penggunaan jangka panjang boleh menyebabkan keupayaan badan dikurangkan secara semulajadi untuk mengaktifkan semula reseptor pemadam kebimbangan tanpa menggunakan dadah. Ketergantungan kimia terhadap ubat dan gejala pengeluaran yang teruk apabila penggunaan dihentikan tidak luar biasa. Kebanyakan pakar mencadangkan penurunan secara beransur-ansur dalam dos untuk mengurangkan tindak balas pengeluaran.

Orang yang mempunyai keadaan perubatan yang sedia ada atau sedang membangun perlu berunding dengan doktor sebelum mengambil pil Xanax®. Pesakit dengan glaukoma, wanita hamil atau jururawat, dan pesakit pernafasan mungkin ingin membincangkan pilihan rawatan lain dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka. Sesetengah kajian juga menunjukkan bahawa penggabungan dadah dengan alkohol boleh menyebabkan reaksi buruk atau merosakkan kemahiran motor.

Pil Xanax® hanya perlu diambil jika ia dibeli daripada seorang ahli farmasi berlesen dengan preskripsi dari doktor yang berpengetahuan. Adalah mungkin untuk mendapatkan pil dari sumber haram, tetapi ingat bahawa ubat-ubatan ini tidak tertakluk kepada kawalan kualiti dan mungkin palsu atau bahkan beracun. Oleh kerana ubat itu adalah bahan terkawal di banyak negara, membeli pil Xanax® dari sumber tidak berlesen juga boleh menyebabkan akibat undang-undang.