apa itu usus besar berlubang?

Kolon berlubang adalah gangguan saluran gastrousus. Pesakit dengan kolon berlubang menunjukkan lubang yang lengkap di dalam kolon, yang membolehkan kandungan usus mengalir ke rongga perut. Penembusan kolon atau bahagian lain saluran gastrousus adalah kecemasan perubatan yang sering memerlukan pembedahan pembedahan.

Pesakit dengan kolon berlubang boleh hadir dengan gejala seperti halangan usus, sakit dengan demam atau menggigil, peningkatan jumlah sel darah putih, mual, cirit-birit atau sembelit. Gejala lain termasuk najis berdarah, keletihan dan penyakit kuning. Gejala-gejala ini bertindih dengan keadaan-keadaan lain, jadi penting untuk mengetahui faktor-faktor peningkatan risiko membasahi air mata di dinding kolon. Sejarah masalah perubatan tertentu seperti diverticulitis, penyakit Crohn atau hernia otot usus memaparkan peningkatan yang signifikan dalam risiko perkembangan gangguan itu. Risiko membina masalah ini meningkat dengan usia.

Penyebab usus berlubang bervariasi. Masalah pundi hempedu atau batu empedu, apendisitis atau prosedur pembedahan baru-baru ini boleh menyebabkan lubang di dalam kolon. Kerosakan pada usus besar melalui kecederaan, jangkitan seperti kolitis ulseratif dan hernia otot usus besar boleh menyebabkan perforasi. Sembelit kronik yang membawa kepada halangan juga boleh menyebabkan perforasi. Kolon berlubang boleh menyebabkan banyak kecemasan perubatan serius yang lain, seperti jangkitan bakteria rongga abdomen, keadaan yang dipanggil peritonitis.

Doktor mesti mendiagnosis keadaan perubatan yang serius ini. Seringkali, seorang doktor akan memerintahkan beberapa ujian untuk mengesahkan kecurigaan bahawa terdapat kerosakan usus. Sesetengah ujian ini boleh termasuk kiraan darah lengkap (CBC), X-ray dengan atau tanpa kontras, imbasan CAT, pengimejan resonans magnetik (MRI), imbasan ultrasound, sigmoidoscopy, colonoscopy atau esophagogastroduodenoscopy (EGD). Ujian ini semua memberi gambaran tentang apa yang sedang berlaku di dalam aliran darah atau badan.

Rawatan pada kolon berlubang biasanya pembedahan. Apabila pembedahan tidak diperlukan, tinggal di hospital yang luas biasanya diperlukan untuk memerangi jangkitan yang disebabkan oleh kandungan usus yang meresap ke rongga perut. Antibiotik intravena membantu memerangi jangkitan ini dan biasanya berterusan walaupun selepas prosedur pembedahan untuk memperbaiki keadaan. Kerana ramai orang mempunyai kolon atau kerosakan sistem penghadaman lain dan tidak pernah menunjukkan gejala, adalah mungkin untuk hidup dengan keadaan tertentu penebalan usus. Doktor mengesyorkan membuat penentuan ini selepas menguji dan berbincang dengan seorang pakar untuk mengetahui tahap penembusan.

Ada kemungkinan dalam kebanyakan kes untuk mencegah keadaan perubatan yang serius ini. Diet yang kaya serat dan gaya hidup yang sihat adalah kunci untuk mencegah faktor risiko seperti sembelit dan diverticulitis. Latihan tetap juga penting. Di Amerika Syarikat, bilangan orang yang menderita diverticulitis adalah yang tertinggi di semua negara sedang membangun, dengan anggaran yang lebih daripada 50 peratus daripada orang yang berusia lebih daripada 50 tahun menderita akibatnya. Menurut doktor, pilihan gaya hidup adalah punca utama banyak masalah yang menyebabkan penembusan usus besar.