apa itu urat runtuh?

Urat yang runtuh berlaku apabila dinding luar urat vena masuk ke dalam. Ini mungkin disebabkan oleh kecederaan traumatik dari kayu jarum yang berulang atau proses penyakit semula jadi. Gejala mungkin termasuk lebam, sakit, atau gatal-gatal. Rawatan biasanya tidak perlu, kerana pembuluh darah biasanya membaiki dirinya dengan mudah. Sekiranya keruntuhan berlaku disebabkan masalah perubatan seperti penyakit pembuluh darah, keadaan perubatan yang mendasari mestilah ditangani. Apa-apa soalan atau kebimbangan mengenai vena yang runtuh dalam keadaan individu perlu dibincangkan dengan doktor atau profesional perubatan lain.

Batang jarum yang berulang dalam bahagian umum badan yang sama adalah antara punca utama vena runtuh. Gejala ini terutamanya berlaku di kalangan mereka yang mesti menerima suntikan secara teratur dan sangat biasa di kalangan orang tua kerana kulit menipis dan saluran darah yang lemah. Tinggal lama di hospital yang memerlukan penggunaan ubat intravena atau cabutan darah berulang juga boleh meningkatkan risiko mengalami pembuluh darah yang runtuh. Teknik yang kurang baik oleh pembekal penjagaan kesihatan atau suntikan ubat-ubatan yang boleh merengsakan saluran darah juga boleh menyebabkan keruntuhan vena.

Penyakit yang dikenali sebagai penyakit vaskular periferi kadang kala menjadi punca kejatuhan vena. Penyakit ini menyebabkan aliran darah berkurang dan peningkatan tekanan pada saluran darah, kadang-kadang menyebabkan keruntuhan. Urat varikos, yang boleh menjadi sangat ketara dan tidak selesa, amat terdedah kepada keruntuhan.

Dalam kebanyakan kes, tiada gejala yang ketara dikaitkan dengan urat runtuh. Kadang-kadang, mungkin terdapat sensasi membakar sedikit atau ketidakselesaan ringan di tapak keruntuhan. Beberapa minit hingga beberapa jam kemudian, lebam ringan hingga sederhana mungkin berlaku, tetapi ini umumnya tidak bermakna perubatan. Apabila lebam mula sembuh, kawasan itu mungkin mula gatal.

Rawatan untuk urat runtuh jarang diperlukan, terutamanya apabila ia berlaku akibat kayu jarum. Pembuluh darah biasanya membaiki dirinya dengan cepat, dan jarang terdapat risiko perubatan akibat keruntuhan vena. Pengecualian ini akan menjadi pecah utama yang berkaitan dengan bentuk penyakit pembuluh darah. Sekiranya terdapat kesakitan yang teruk atau lebam ekstrem, seorang doktor perlu dirujuk segera untuk penilaian perubatan selanjutnya. Dalam kes-kes yang paling teruk, campur tangan pembedahan mungkin diperlukan untuk memperbaiki pembuluh darah yang rosak dan mencegah kehilangan darah yang berlebihan dan komplikasi lain yang mungkin.