apa itu tropomyosin?

Tropomyosin adalah protein yang terlibat dalam penguncupan otot rangka. Sebenarnya, kompaun itu bertanggungjawab untuk mencegah otot daripada berkontrak ketika mereka sedang berehat. Protein ini bertindak sebagai blok semasa proses kimia yang menghasilkan pengecutan otot dengan membungkus dirinya di sekeliling rantai protein lain yang terdapat dalam sel-sel otot yang dikenali sebagai actin. Protein ketiga yang dipanggil myosin mesti dapat mengikat tapak di sepanjang protein actin ini agar otot dapat dikontrak. Ini adalah pengikatan kedua-dua protein yang menghalang tropomyosin.

Untuk memahami peranan protein ini dalam mencegah penguncupan otot, seseorang harus terlebih dahulu memahami mekanisme, yang dikenali sebagai teori filamen gelongsor, yang menyebabkan otot-otot berkontrak. Di dalam sel-sel otot, yang membentuk serat otot disusun dalam berkas, actin dan myosin disusun dalam filamen seli. Myosin adalah motor atau pergerakan protein yang menjana daya di belakang pengecutan otot dengan meluncur ke belakang sepanjang filamen actin dalam struktur di dalam sel otot yang dikenali sebagai sarcomere – salah satu daripada ribuan – yang boleh berkembang dan kontrak sebagai satu unit. Semasa penguncupan otot, protein myosin meluncur melepasi aktin, yang melepaskan ion kalsium yang menyebabkan setiap protein myosin untuk mengikat ke tapak yang bersebelahan dengan filamen aktin. Apabila ini berlaku, myosin menarik diri melewati aktin jirannya, menyebabkan pemendekan sarcomere secara kolektif yang menghasilkan penguncupan sel otot.

Jika otot berada dalam keadaan berehat dan tiada pengecutan otot diperlukan, tropomyosin membungkus dirinya di sekitar filamen actin, menyekat tapak-tapak yang mengikat dan dengan itu menghalang myosin daripada mengikat kepada actin supaya tidak ada pengecutan otot. Satu molekul tropomyosin menghalang tujuh tapak mengikat pada molekul aktin. Ia dilakukan dengan bantuan kompleks protein yang dipanggil troponin, yang sebenarnya tiga protein, masing-masing memainkan peranan yang berbeza dalam menyekat atau memulakan pengecutan otot. Satu, troponin T, bergabung dengan tropomyosin untuk menyekat tapak lampiran myosin. Satu lagi, troponin I, melekat pada actin itu sendiri untuk memegang kedua-dua tempat di seluruh tapak mengikat.

Jenis troponin ketiga, troponin C, membantu proses penguncupan bermula sekali lagi dengan melekatkan kepada kalsium ion. Ia adalah pelepasan ion kalsium dari saluran di dalam sel otot yang merangsang penguncupan. Apabila mereka dibebaskan, mereka mengikat troponin C, yang bergerak tropomyosin-troponin T keluar dari jalan sehingga myosin sekali lagi mempunyai akses ke tapak mengikat pada actin, dan penguncupan sarcomere dapat bermula lagi.