Apa itu suplemen acidophilus?

Suplemen acidophilus adalah sejenis makanan tambahan yang biasa dijumpai dalam bentuk kapsul. Istilah “acidophilus” merujuk kepada kumpulan probiotik, atau bakteria berguna dalam badan. Probiotik ini termasuk Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, dan Lactobacillus bulgaricus, antara lain.

Probiotik ini, dijumpai secara semulajadi di dalam badan, membantu mengekalkan paras bakteria di dalam badan seimbang dan membantu pencernaan. Bakteria secara semulajadi terdapat di dalam mulut, saluran usus, dan kawasan kelamin. Acidophilus sering dijumpai dalam yogurt, susu, sauerkraut, dan lain-lain makanan yang ditapai. Ramai orang mengambil suplemen acidophilus untuk pelbagai sebab kesihatan, dan sering disyorkan oleh doktor.

Sesetengah mengambil suplemen acidophilus untuk membantu pencernaan mereka, dan untuk membantu mencegah perut dan cirit-birit. Bakteria yang sihat membantu memecah makanan lebih mudah. Mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah sering mengambil suplemen untuk mencegah jangkitan dan menguatkan sistem imun secara keseluruhan.

Di samping itu, ia sering disyorkan bahawa wanita yang sering mengalami jangkitan yis mengambil tambahan acidophilus. Jangkitan yis disebabkan oleh kulat yang dikenali sebagai Candida albicans, dan acidophilus mampu membunuh kulat dan mencegah pertumbuhan bakteria. Perlu diingat bahawa acidophilus tidak hanya perlu diambil apabila jangkitan yis berlaku, tetapi boleh digunakan setiap hari untuk mencegahnya daripada berulang.

Satu lagi contoh apabila ia adalah idea yang baik untuk mengambil acidophilus adalah ketika mengambil antibiotik. Antibiotik membunuh semua bakteria di dalam badan, termasuk bakteria berfaedah yang terdapat di dalam mulut, usus, dan kawasan alat kelamin. Inilah sebabnya mengapa orang yang mengambil antibiotik sering mengalami cirit-birit, sakit perut, dan jangkitan ragi, yang dikenali sebagai Thrush apabila ia berlaku di dalam mulut. Ia sering disyorkan bahawa mereka yang berada di antibiotik harus mengambil kapsul acidofilus tiga hingga empat kali sehari.

Apabila memilih suplemen acidophilus, perlu diingat bahawa kebanyakan perlu didinginkan, ini kerana mereka terdiri daripada kultur bakteria hidup. Jika anda mengambilnya semasa dalam perjalanan, pilih yang tidak perlu didinginkan. Suplemen pada umumnya mempunyai dua hingga tiga bilion sel per kapsul, versi kurang mahal mungkin lebih sedikit, tetapi mereka mungkin tidak berkesan. Mengambil suplemen acidophilus secara teratur boleh menjadi cara terbaik untuk meningkatkan kesihatan, meningkatkan sistem imun, dan mencegah jangkitan yis.