apa itu sternotomy?

Sternotomy adalah prosedur pembedahan yang sering mendahului pembedahan jantung, dan memberikan akses langsung kepada jantung. Ia adalah hirisan di dada yang bermula di bahagian atas tulang dada, yang merupakan tulang tepat di bawah lubang leher, dan yang mengalir ke tengah dada hingga ke akhir tulang dada. Selepas pemotongan awal, pakar bedah memecahkan dada atau memotong sternum dengan saw sternal untuk membuat ruang yang cukup untuk pembedahan. Walaupun tidak semua pembedahan memerlukan sternotomy dan ada alternatif dalam sesetengah kes, banyak pakar bedah masih mencari kaedah terbaik untuk memvisualisasikan dan memperbaiki hati.

Terdapat perbezaan dalam cara melakukan sternotomy. Pemotongan yang lebih kecil atau diubahsuai mungkin lebih pendek dan tidak dapat berjalan dengan sempurna ke bawah sternum. Orang boleh berbincang dengan doktor tentang apa yang paling tepat.

Ramai orang yang paling bimbang dengan sternotomi sakit yang mungkin menyebabkan. Pada umumnya, apabila dilakukan, seseorang itu berada di bawah anestesia dan tidak akan merasakan sebahagian daripadanya. Selepas pembedahan, pesakit boleh menjangkakan ketidakselesaan yang ringan, yang mungkin memburukkan apabila mereka mengangkat tangan mereka di atas kepala. Memakai coli sokongan lembut, seperti coli sukan, terutamanya membantu wanita untuk mengurangkan tarikan payudara terhadap hirisan. Bagi bayi yang mengalami pembedahan, ibu bapa perlu diarahkan untuk tidak mengambil anak dari bawah lengan sehingga sekurang-kurangnya enam minggu selepas pembedahan.

Perlu difahami bahawa sternotomy, walaupun fakta bahawa ia memecah tulang, biasanya kurang menyakitkan daripada orang yang dijangka, tidak memberikan jangkitan yang berkembang di sternum. Kawasan di atas sternum tidak mempunyai banyak otot untuk membahagikan, begitu kurang kesakitan mungkin dikaitkan dengan garis incision daripada orang bayangkan. Beberapa kaedah akses alternatif ke jantung, seperti melalui salah satu tulang rusuk untuk meminimumkan parut sering dianggap lebih menyakitkan daripada memotong sesetengah dada.

Satu lagi perkara yang menjadi perhatian orang adalah apa yang berlaku apabila dada retak. Selepas pembedahan jantung berlaku, sternum patah berwayar dan hirisan ditutup dengan jahitan atau gabungan jahitan dan pelekat lain. Terdapat jarang komplikasi pendawaian dan kebanyakan orang tidak pernah merasakan wayar. Dalam keadaan yang jarang berlaku, dawai dada longgar tahun selepas pembedahan dan boleh mencucuk kulit. Pembedahan pembedahan yang sangat mudah boleh dilakukan untuk menghapuskan masalah ini.

Kebanyakan orang yang mempunyai prosedur ini boleh menjangkakan beberapa parut akibatnya. Sesetengah orang bersumpah dengan menggunakan krim parut untuk meminimumkan penampilan parut. Paras masih mungkin diperhatikan apabila orang memakai apa-apa jenis baju atau pakaian lain yang mendedahkan sternum. Walaupun dengan pendekatan yang diubahsuai, sebahagian besar parut boleh menjadi jelas. Parut bayi mungkin mendapat penyembuhan terbaik kerana kulit yang sangat muda tahan lama. Sakit sternotomy boleh menjadi sangat ringan dan tidak dapat dikesan, terutama pada orang dewasa yang menjalani pembedahan sebagai bayi.