Apa itu sista pineal?

Sista pineal adalah pertumbuhan yang penuh dengan bendalir di dalam kelenjar pineal di dalam otak. Dalam kebanyakan kes, sista pineal adalah tumor benigna yang tidak menyebabkan sebarang gejala. Kadang-kadang sista boleh membesarkan dan menekan struktur sekitarnya menyebabkan gejala seperti sakit kepala dan penglihatan kabur. Sekiranya ini berlaku, sista boleh dikeluarkan menggunakan pembedahan. Kajian otak dan sistem saraf dan keadaan yang mempengaruhi mereka dikenali sebagai neurologi.

Kista pineal biasanya bersaiz kecil, dengan majoriti mengukur kurang daripada 0.39 inci (1 cm), dan mereka lebih biasa pada wanita dan orang dalam 40-an mereka. Adalah difikirkan bahawa mereka mungkin dikaitkan dengan perubahan kadar hormon, kelenjar pineal terlibat dalam pengeluaran dan rembesan melatonin, yang berinteraksi dengan hormon pembiakan. Jenis sista ini biasanya akan tetap sama, tetapi beberapa akan mengecil dan, dalam kes yang jarang berlaku, sista akan tumbuh cukup besar untuk menyebabkan gejala. Kesakitan kepala, pening dan muntah mungkin berlaku, serta masalah penglihatan seperti penglihatan kabur atau berganda dan kehilangan pergerakan mata.

Kadang-kadang keadaan yang dikenali sebagai sindrom Parinaud boleh berkembang sebagai akibat dari kista pineal yang diperbesar. Sindrom Parinaud mempunyai gejala yang melibatkan mata, dengan murid-murid berhenti untuk bertindak balas terhadap cahaya, walaupun mereka masih akan berkontrak secara normal apabila objek bergerak lebih dekat. Terdapat kesukaran dengan menggerakkan mata untuk melihat ke atas, dan pergerakan mata yang tidak teratur, boleh berlaku.

Jika jisim seperti kista pineal menyebabkan tekanan pada apa yang disebut saluran saluran cerebral, saluran di dalam otak yang menghubungkan dua ruang yang dipenuhi bendalir yang dikenali sebagai ventrikel, cecair dihalang dari mengalir dengan bebas. Halangan ini membawa kepada keadaan yang dipanggil hidrosefalus, di mana bendalir boleh membina dan meletakkan tekanan pada otak. Jarang sekali ini berlaku secara tiba-tiba dan membuktikan kematian, tetapi lebih kerap ada masa untuk merawat masalah pembedahan.

Jenis sista ini boleh dilihat menggunakan pengimejan resonans magnetik, atau MRI, mengimbas di mana ia kelihatan sebagai jisim bujur yang jelas dengan dinding halus. Oleh kerana sista ini begitu biasa, dianggap wujud pada hampir seperempat orang dewasa, mana-mana kecil yang tidak menyebabkan gejala umumnya tidak memerlukan sebarang rawatan atau imbasan susulan. Di mana gejala-gejala dialami, jumlah penyingkiran sista yang menggunakan pembedahan diperlukan. Dalam kes di mana hidrosefalus berterusan selepas sista telah dikeluarkan, tiub yang dikenali sebagai shunt boleh dimasukkan ke tempat untuk mengalirkan cecair dari ventrikel.