apa itu sista bronkial?

Sista bronkus adalah pertumbuhan tisu yang tidak normal tetapi bukan kanser yang biasanya terbentuk di trakea, paru-paru, atau rongga di antara paru-paru seseorang. Jenis sista ini tidak boleh menyebabkan gejala kecuali ia dijangkiti atau mula menyebabkan mampatan tisu sekitarnya. Sebagai contoh, ia boleh tumbuh cukup besar untuk menyebabkan ketidakseimbangan organ-organ dalaman.

Cyst boleh terbentuk di banyak bahagian badan yang berbeza. Sista adalah kantung yang dipenuhi dengan cecair, udara, atau tisu pepejal atau separa pepejal. Kista tidak berfungsi, yang bermaksud ia tidak berfungsi dan tidak memberi manfaat kepada tubuh.

Juga dikenali sebagai sista bronkogenik, sista bronkus biasanya hadir pada saat lahir. Walaupun bayi dilahirkan dengan mereka, mereka mungkin tidak didiagnosis pada usia muda. Sebaliknya, pesakit mungkin mempunyai sista selama bertahun-tahun sebelum mengalami gejala. Malah, ramai orang tidak menemui kista ini sehingga mereka sudah lama melewati zaman kanak-kanak dan remaja.

Walaupun fakta bahawa sista bronkus itu sendiri tidak boleh menyebabkan gejala, ia masih boleh mengancam nyawa seseorang atau menyumbang kepada penyakit. Ia boleh memampatkan struktur badan yang penting, yang cukup besar untuk mengganggu organ-organ badan yang lain. Mampatan organ adalah kebimbangan khusus apabila ia memberi kesan kepada kanak-kanak, kerana organ mereka rapat bersama dalam ruang yang lebih kecil di dalam tubuh. Ini bermakna sista boleh menyebabkan masalah yang serius pada masa kanak-kanak daripada orang dewasa. Kadang-kadang kista juga pecah dan berdarah.

Terdapat banyak gejala yang mungkin timbul apabila seseorang mempunyai sista besar. Orang itu boleh membangkitkan batuk yang berterusan, contohnya, yang sering merupakan gejala yang paling jelas bagi seseorang yang mempunyai sista ini. Orang yang mengalami keadaan ini mungkin akan mengalami tekanan pernafasan sebagai hasil pemampatan tisu dan struktur di kawasan tersebut. Kadang-kadang orang juga membangunkan adenocarcinoma atau rhabdomyosarcoma, kedua-dua keadaan kanser, kerana sista bronkial. Sekiranya sista pecah atau membangkitkan jangkitan, kesakitan, ketidakselesaan, dan pembebasan cecair, termasuk darah, boleh menyebabkan.

Ujian radiologi biasanya digunakan dalam mendiagnosis sista bronkial. Ultrasounds sering digunakan pada bayi manakala imbasan x-ray dan pengiraan tomografi (CAT) mungkin lebih berguna untuk individu yang lebih tua. Setelah ditemui, doktor sering mengesyorkan pembedahan untuk mengeluarkan jenis sista ini. Kadang-kadang doktor menggunakan pembedahan terbuka untuk mengeluarkan kista, tetapi teknik pembedahan laser juga boleh digunakan.