Apa itu polip uterus?

Polip uterus, juga dikenali sebagai polip endometrium, adalah pertumbuhan yang tidak normal yang melekat pada dinding dalaman rahim. Hasil daripada penambahan sel-sel, polip uterus boleh menjadi keadaan berulang yang memerlukan beberapa rawatan. Pada tanda pertama apa-apa kelainan haid atau ketidakselesaan pelvis, perhatian perubatan harus dicari kerana risiko dan komplikasi yang berkaitan dengan polip uterus.

Polip yang terbentuk di dalam rahim berasal dari sel yang berlebihan sel dalam lapisan rahim. Apabila mereka matang, polip melekatkan diri secara langsung ke lapisan uterus atau, dalam beberapa kes, dengan struktur seperti batang. Polip uterus biasanya kecil dan mudah dibentuk, berbanding dengan fibroid, yang terdiri daripada otot teguh dan saiznya lebih besar.

Berukuran dari satu biji kecil hingga setakat bola ping pong, tidak ada sebab yang diketahui untuk polip uterus. Telah dicadangkan bahawa hormon boleh menyumbang kepada perkembangan polip rahim, tetapi korelasi langsung tidak ditubuhkan. Peningkatan tahap estrogen telah didokumentasikan pada wanita dengan polip uterus dan telah menegaskan bahawa tahap peningkatan boleh menyumbang kepada pertumbuhan polip. Wanita yang telah mengambil tamoxifen, penyembur estrogen yang digunakan dalam rawatan kanser payudara, berada pada risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan polip uterus.

Ia tidak biasa bagi wanita untuk didiagnosis sebagai mempunyai banyak polip pada satu masa. Kehadiran polip rahim boleh menyebabkan pelbagai gejala termasuk haid yang tidak teratur, pendarahan antara haid, dan pendarahan faraj selepas menopause. Ia juga mungkin untuk wanita mempunyai polip rahim tanpa mengalami apa-apa gejala sama sekali. Perhatian perubatan harus dicari pada tanda pertama mengenai sebarang ketidakpatuhan haid atau ketidakselesaan pelvis.

Pelbagai ujian boleh digunakan untuk mengesahkan kehadiran polip uterus. Ultrasound transvaginal menggunakan gelombang bunyi, yang diperkenalkan ke dalam vagina melalui alat yang panjang, langsing, untuk membuat imej rahim sehingga kelihatan polip. Untuk mendapatkan pandangan yang jelas mengenai bahagian dalam rahim, histerosonografi boleh diberikan, yang melibatkan pengenalan salin untuk mengembangkan rongga rahim. Hysteroscopy membolehkan pemeriksaan uterus serta penyingkiran polip yang didapati, menghapuskan keperluan prosedur sekunder.

Terdapat beberapa pendekatan rawatan untuk polip uterus yang bergantung kepada kekambuhan dan keparahan. Fizikal dan Pap smear tahunan dapat mengesan kehadiran polip rahim bagi wanita yang tidak gejala, atau tidak mengalami sebarang gejala. Dalam kes-kes di mana polip kecil dan tidak ada gejala, pendekatan tunggu dan menonton biasanya diambil. Polip kecil biasanya akan hilang tanpa rawatan. Polip yang lebih besar boleh dirawat untuk jangka pendek dengan ubat-ubatan hormonal untuk mengecil polip dan mengurangkan gejala.

Polip uterus secara amnya jinak, atau tanpa kanser, walaupun dalam kes berulang-ulang berulang, biopsi mungkin diambil sebagai langkah berjaga-jaga. Apabila biopsi diperlukan, prosedur yang dipanggil curettage dilakukan. Prosedur ini menggunakan instrumen logam panjang yang nipis dilengkapi dengan gelung pada akhirnya, dipanggil curet, untuk mengikis dinding dalaman rahim dan mengeluarkan polip. Hasil biopsi yang menunjukkan kehadiran kanser mungkin memerlukan histerektomi, atau pembuangan uterus.

Wanita yang berumur 40-an dan 50-an yang gemuk, mempunyai tekanan darah tinggi, atau mengalami polip serviks pada masa lalu adalah berisiko untuk mengembangkan polip uterus. Risiko ketidaksuburan akibat polip uterus masih menjadi masalah kontroversi. Polip uterus boleh meningkatkan risiko keguguran bagi wanita hamil yang telah menjalani persenyawaan in vitro (IFV).