Apa itu palsy saraf kranial?

Palsu saraf kranial adalah satu bentuk palsy yang melibatkan satu atau lebih saraf kranial. Palsy berlaku apabila otot menjadi lumpuh atau seseorang kehilangan kendali, mengalami pergerakan otot yang tidak menentu, jeritan spastik, dan masalah lain. Mereka yang berkaitan dengan saraf kranial biasanya sangat mudah untuk mengenal pasti kerana mereka melibatkan otot muka, dan wajah orang berubah sebagai akibat dari palsy. Pesakit mungkin sukar tersenyum, mengawal pergerakan mata, dan melibatkan diri dalam ekspresi wajah yang lain.

Terdapat 12 pasang saraf kranial yang berjalan secara langsung dari otak ke pelbagai bidang muka melalui lubang di tengkorak yang dikenali sebagai foramens. Saraf tengkorak membolehkan tahap kawalan yang sangat halus ke atas otot muka, membolehkan orang melakukan segala-galanya daripada membuat pergerakan mata yang menitikberatkan bibir mereka. Pada orang dengan palsy tengkorak, kawalan ke atas otot atau kumpulan otot hilang, menyebabkan lumpuh, lumpuh, atau pergerakan sukarela yang tidak menentu.

Terdapat beberapa sebab mengapa seseorang mungkin mengalami palsy saraf kranial. Trauma muka atau kepala boleh menjadi punca, kerana ini boleh merosakkan secara langsung saraf. Orang juga boleh mengalami keadaan ini selepas pembedahan di mana seorang pakar bedah secara tidak sengaja merosakkan salah satu saraf kranial. Keadaan degeneratif seperti sklerosis berganda juga boleh merosakkan saraf, seperti keadaan seperti kencing manis dan meningitis. Tekanan darah tinggi juga dikaitkan dengan palsy saraf kranial.

Apabila seseorang mengiktiraf perubahan ekspresi wajah atau pergerakan, pakar neurologi perlu dirujuk. Ahli saraf boleh melakukan pemeriksaan untuk menentukan saraf atau saraf tengkorak mana yang terlibat, dan menentukan sejauh mana kerusakan pada saraf. Ahli neurologi juga boleh mula meneroka potensi penyebab palsy saraf kranial. Adalah penting untuk menyediakan sejarah pesakit yang lengkap, kerana maklumat yang mungkin tidak relevan mungkin penting untuk diagnosis.

Rawatan paralisis saraf kranial bergantung kepada mengenal pasti punca dan menanganinya. Dalam sesetengah kes, mungkin tidak mungkin untuk membalikkan lumpuh, disebabkan kerosakan pada saraf. Dalam keadaan lain, pesakit boleh mengembalikan beberapa kawalan otot. Pesakit kadang-kadang juga mendapati bahawa ia membantu untuk bekerja dengan ahli terapi fizikal semasa proses rawatan untuk mengendalikan kawalan otot dan untuk membangunkan kemahiran mengatasi. Ia juga penting untuk sentiasa berjumpa pakar neurologi untuk menentukan sama ada terdapat kerosakan baru yang mungkin perlu ditangani.