apa itu monoksida doxycycline?

Doxycycline monohydrate adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Doktor mungkin menetapkannya untuk merawat jangkitan bakteria yang biasa, seperti kulit atau jangkitan pernafasan, tetapi ia mungkin ditetapkan untuk jerawat dan rosacea juga. Pesakit juga boleh mengambilnya untuk mencegah malaria atau menghalang perkembangan antraks. Ubat ini adalah antibiotik tetracycline yang memperlahankan replikasi bakteria, yang membolehkan sistem imun badan untuk melawan jangkitan dengan lebih berkesan.

Pesakit harus mengikuti arahan dos doktor untuk doxycycline monohydrate dengan berhati-hati. Ia biasanya diambil sekali sehari dengan segelas air penuh untuk mengelakkan kerengsaan tekak. Pesakit harus mengambilnya pada perut kosong, tetapi jika ubat menyebabkan sakit perut, doktor boleh meluluskan mengambilnya dengan makanan. Penggunaan antacid, multivitamin, dan suplemen zat besi, serta pengalkali dan produk alkali dan kencing yang mengandungi bismut harus dielakkan dalam masa dua jam untuk mengambil doxycycline monohydrate. Pesakit juga harus mengelakkan berbaring selama 10 minit selepas dos.

Ubat ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, yang tidak dianggap serius melainkan jika ia berterusan atau menjadi teruk. Mereka mungkin termasuk loya, muntah, dan cirit-birit. Sesetengah pesakit juga mungkin mengalami kehilangan selera makan.

Kesan sampingan yang lebih serius boleh memerlukan bantuan perubatan segera, seperti pembengkakan muka, masalah pernafasan, dan sarang, yang mungkin tanda-tanda tindak balas alahan. Menelan kesakitan atau sukar, sensitiviti yang luar biasa kepada cahaya matahari, dan penglihatan kabur mungkin juga berlaku. Sesetengah orang mungkin menyedari sakit kepala yang teruk atau perubahan jumlah air kencing mereka. Kadang-kadang, mereka yang mengambil doxycycline monohydrate untuk tempoh masa yang lama juga boleh mengembangkan jangkitan yis faraj atau oral. Tanda-tanda jangkitan ini boleh termasuk patch putih di mulut atau kerengsaan vagina, gatal-gatal dan pelepasan luar biasa.

Jarang, doxycycline monohydrate boleh menyebabkan keadaan usus yang serius, yang boleh berlaku beberapa minggu atau bulan selepas dos terakhir dadah. Pesakit perlu menghubungi doktor mereka dengan segera jika mereka mengalami sakit perut, cirit-birit yang teruk atau berterusan, dan lendir atau darah di dalam najis. Mereka harus mengelak dari mengambil ubat untuk merawat gejala ini, seperti ubat sakit atau ubat anti-cirit-birit, kecuali doktor telah menetapkannya. Sesetengah produk mungkin memburukkan keadaan.

Sebelum menggunakan doxycycline monohydrate, pesakit harus mendedahkan keadaan perubatan mereka yang lain, seperti lupus, porphyria, atau riwayat cirit-birit. Mereka yang mengandung atau menyusukan tidak boleh mengambil ubat ini, kerana ia boleh menyebabkan kecacatan kelahiran atau kemudaratan kepada bayi penyusu. Ubat dan suplemen lain juga harus didedahkan, seperti barbiturat, antikoagulan, dan antibiotik lain. Pesakit juga harus menggunakan kaedah penghalang kawalan kelahiran, kerana doxycycline monohydrate boleh mengurangkan keberkesanan kawalan kelahiran hormon.