apa itu lepuh air?

Lepuh air adalah letusan di permukaan kulit yang mengandungi cecair yang jelas di bawah kulit. Seperti yang serupa dengan lepuh darah, lepuh air biasanya disebabkan oleh penggunaan geseran yang berlebihan pada kulit, atau bersentuhan dengan objek yang sangat panas. Walaupun lepuh jenis ini kadang-kadang tidak menyakitkan, seringkali terdapat beberapa kesakitan dan kelembutan pada bahagian umum kulit di mana lepuh berkembang.

Salah satu cara yang paling biasa untuk membangunkan lepuh air ialah dengan memakai kasut yang tidak sesuai untuk kaki. Sebagai bahan kasut menggosok terhadap permukaan kaki, geseran yang terhasil akan merengsakan kulit. Sebagai sebahagian daripada reaksi semulajadi, pertahanan badan akan mula mengumpul bendalir ke kawasan kerengsaan sebagai cara melindungi tisu di bawah lapisan epidermis. Ia tidak biasa untuk lepuh di kaki untuk berkembang dalam masa beberapa jam di bawah syarat-syarat ini.

Bersama kaki, adalah sangat biasa untuk mengalami lepuh air di tangan. Dalam sesetengah kes, lepuh timbul disebabkan oleh tenaga kerja manual. Sebagai contoh, individu yang tidak digunakan untuk bekerja dengan sekop mungkin mendapati bahawa lepuh air berkembang di kawasan antara ibu jari dan jari telunjuk, di mana pemegang sekop menggosok tangan sambil menggali.

Satu lepuh air juga boleh berkembang sebagai hasil pendedahan kepada haba berlebihan. Para tukang masak yang berfikiran terbuka yang menguasai pemegang kuali atau periuk tanpa menggunakan kuali oven atau perlindungan lain dapat menampung pembakaran yang menjadi lepuh air. Secara amnya, terdapat kesakitan dari pembakaran serta ketidakselesaan dari kehadiran lepuh itu sendiri.

Terdapat beberapa cara untuk mencegah perkembangan satu bekas air. Dari segi kasut, adalah idea yang baik untuk membeli kasut yang sesuai. Jika boleh, tarik kasut sedikit sebelum memakai untuk tempoh masa yang lama. Untuk melindungi tangan ketika berkebun, pakai sarung tangan pelindung yang meminimumkan gesekan antara kulit dan alat apa pun yang digunakan dalam proses tersebut. Apabila memasak, sentiasa memakai sarung tangan pelindung apabila mengeluarkan alat memasak dari ketuhar atau mengangkat periuk atau pan dari dapur.

Salah satu kesilapan yang paling biasa dilakukan orang apabila berurusan dengan lepuh air adalah untuk menembusi kulit untuk membolehkan air yang berlebihan habis. Ini boleh berbahaya, kerana lapisan asas tisu tidak lagi dilindungi oleh air dan mungkin menjadi tertakluk kepada jangkitan. Dalam kebanyakan kes, disyorkan untuk memohon losyen yang menenangkan kepada lepuh dan tutup dengan pembalut steril. Lebih masa beberapa hari, badan akan menyerap semula cecair yang mendasari dan kawasan kulit yang dibangkitkan akan kering dan akhirnya akan pecah sendiri.