Apa itu kekurangan acetylcholine?

Kekurangan asetilkolin adalah tahap acetylcholine yang tidak normal, neurotransmitter penting yang memainkan peranan dalam kedua-dua sistem saraf pusat dan periferal. Pesakit boleh mengalami kekurangan kerana beberapa sebab, dan doktor perlu melakukan beberapa ujian untuk mengetahui lebih lanjut tentang kes tertentu pesakit. Rawatan boleh berbeza-beza, bergantung pada mengapa pesakit mempunyai tahap yang rendah, betapa rendahnyanya, dan berapa lama pesakit mengalami masalah.

Tubuh menyerap asetilkolin melalui sumber makanan. Orang-orang menelan prekursor untuk asetilkolin dalam makanan seperti kuning telur, dan tubuh mengubahnya menjadi bentuk yang boleh digunakan untuk neurotransmitter ini. Banyak sel mempunyai reseptor untuk acetylcholine, dan badan mempunyai permintaan yang mantap untuknya. Dua fungsi umum yang melibatkan molekul ini adalah kawalan pergerakan otot dan pembentukan memori, menggambarkan ruang lingkup tindakan yang luas dari segi bagaimana dan di mana ia bertindak di dalam badan.

Pesakit yang mengalami kekurangan ini boleh membina masalah seperti masalah membentuk dan mengembalikan kenangan serta gerakan otot dan gegaran yang tidak terkawal. Sebagai orang dewasa, mereka cenderung menghasilkan kurang asetilkolin, dan ini membawa kepada masalah seperti kehilangan ingatan yang berkaitan dengan umur. Apabila tahap menurun lebih rendah daripada biasa untuk usia pesakit, dia mempunyai kekurangan acetylcholine dan boleh berisiko untuk komplikasi, terutama jika ia menjadi kronik dan otot pesakit mula menjadi atrofi akibat tidak cukup digunakan. Komplikasi demensia juga boleh menjadi kekal, kerana otak pesakit akan kehilangan fungsinya walaupun paras acetylcholine kembali normal.

Salah satu sebab yang berpotensi adalah pemakanan. Pesakit yang tidak makan makanan yang seimbang boleh mengalami kekurangan dalam beberapa nutrien yang diperlukan, termasuk yang diperlukan untuk membina asetilkolin. Ini boleh menjadi perhatian khusus kepada pesakit yang bergantung kepada penjaga untuk pemakanan, kerana mereka tidak dapat mencari sumber pemakanan alternatif jika mereka merasa tidak cukup makan makanan yang betul. Pesakit bergantung kepada pemakanan intravena atau parenteral memerlukan pemantauan khas untuk memeriksa tanda-tanda kekurangan asetilkolin dan isu-isu lain.

Sesetengah penyakit juga boleh menyebabkan kekurangan asetilkolin, termasuk penyakit Alzheimer dan myasthenia gravis. Gejala-gejala keadaan ini mencerminkan apa yang berlaku apabila badan tidak mempunyai cukup neurotransmitter ini berfungsi normal, pesakit membangunkan kelemahan otot, demensia, dan pemikiran yang tidak teratur. Ubat-ubatan tertentu juga boleh berinteraksi dengan tahap neurotransmitter, yang membawa kepada kekurangan acetylcholine sementara sehingga doktor mengubah ubat atau menyesuaikan dos untuk menyelesaikan masalah.