apa itu kardio?

Pengaduan Cardio adalah satu bentuk senaman yang direka untuk mempromosikan kesihatan kardiovaskular. Cardio, seperti yang diketahui pendek, adalah satu bentuk latihan yang sangat popular dan disatukan ke dalam banyak skim kecergasan. Banyak gim dan pusat kecergasan menawarkan kelas kardio seperti aerobik langkah untuk orang yang mahukan bimbingan sedikit untuk sesi penyaman mereka, dan orang ramai juga boleh menubuhkan program mereka sendiri untuk diikuti di rumah.

Dalam bentuk latihan ini, kadar denyutan jantung dinaikkan dan disimpan tinggi untuk tempoh masa yang boleh berbeza-beza, bergantung pada tahap kecergasan dan matlamat. Latihan bermula dengan pemanasan cahaya untuk mendapatkan tubuh siap untuk bekerja, peralihan ke senaman intensiti sederhana hingga tinggi, dan kemudian bergerak ke dalam keadaan sejuk. Sesi kardio boleh mengambil masa mana saja dari 20 minit hingga lebih sejam.

Dalam keadaan kardio, otot jantung dibuat lebih kuat. Orang biasanya mengalami manfaat seperti tekanan darah yang berkurangan, kadar denyutan jantung yang lebih rendah, dan jantung yang lebih kuat yang boleh bekerja lebih keras semasa sesi senaman. Fungsi paru-paru juga cenderung bertambah baik. Akibat daripada penyaman udara ini, orang dapat bekerja lebih keras untuk masa yang lebih lama, dengan peningkatan stamina dan ketahanan untuk latihan. Ramai orang juga mengalami pengurangan tahap tekanan dan peningkatan mood akibat latihan kardio.

Bentuk latihan ini juga digunakan oleh sesetengah orang untuk mengawal berat badan. Penyaman kardio menggalakkan badan membakar tenaga tersimpan. Walau bagaimanapun, apabila orang menjadi lebih cergas, mereka cenderung untuk mencapai dataran tinggi, kerana proses penyaman menjadikan tubuh lebih cekap, dan akibatnya ia tidak perlu membakar tenaga yang tersimpan semasa latihan. Menukar rutin senaman dan menubuhkan jadual latihan yang pelbagai boleh membantu orang mengelakkan dataran tinggi jika mereka berada dalam program senaman yang direka untuk menggalakkan penurunan berat badan.

Walaupun jenis penyaman ini boleh memberi manfaat dan boleh membentuk satu bahagian penting dalam program senaman, ia bukanlah satu-satunya bentuk senaman yang digunakan. Fokus pada kardio boleh menjadi sukar pada sendi, kerana latihan itu sering memberi impak yang tinggi, dan ia tidak akan membantu orang membina kekuatan otot. Penting untuk meregangkan, mengangkat berat, dan melibatkan diri dalam bentuk latihan lain yang akan menggalakkan keseluruhan kesihatan dan kecergasan. Jurulatih peribadi boleh membantu merangka rancangan kecergasan yang akan memenuhi matlamat sasaran.