apa itu hyoscine?

Hyoscine adalah salah satu daripada metabolit sekunder yang dihasilkan oleh beberapa ahli keluarga malam. Keluarga ini termasuk ahli yang boleh dimakan, seperti tomato dan kentang, dan juga beberapa tumbuhan toksik, seperti rumpai jimson dan Datura, yang menghasilkan ubat alkaloid ini. Digunakan dalam kedua-dua ubat dan sebagai ubat rekreasi, hyoscine lebih dikenali sebagai scopolamine. Penggunaan perubatan yang paling menonjol adalah sebagai patch transdermal untuk mencegah penyakit bergerak pada orang-orang yang melakukan perjalanan jarak jauh atau menyelam skuba. Terdapat banyak kegunaan lain untuk ubat, seperti melelas murid semasa pemeriksaan mata dan merawat kekejangan usus.

Produk semulajadi ini mempunyai sejarah yang panjang dalam perubatan rakyat dan ilmu sihir. Ia adalah salah satu komponen dalam salve yang digunakan untuk mendorong sensasi terbang. Baru-baru ini, hyoscine digunakan dalam kombinasi dengan morfin untuk wanita yang bekerja untuk menyebabkan “tidur senja.” Wanita-wanita ini masih merasakan kesakitan melahirkan, tetapi tidak mengenangnya. Rawatan jenis ini kini sangat tidak digalakkan kerana kesan ubat ini terhadap wanita hamil tidak diketahui.

Penggunaan hyoscine yang paling biasa adalah untuk merawat penyakit bergerak pada pelancong, dan memohon patch transdermal ubat ini dapat melegakan muntah dan loya yang berkaitan dengan keadaan ini. Ia digunakan di belakang telinga selama tidak lebih dari tiga hari, dan jika patch baru diperlukan, ia harus digunakan di belakang telinga yang lain. Kesan sampingan boleh berlaku jika patch dibiarkan terlalu lama, dan termasuk mulut kering, penglihatan kabur, dahaga, sembelit, pening, dan mengantuk. Jika pesakit mengalami overdosis dadah, ia serius dan boleh menyebabkan kegelisahan, kecelaruan, halusinasi, sawan, koma, dan kematian.

Untuk mengurangkan kemungkinan kesan sampingan, seorang doktor harus dimaklumkan mengenai sebarang ubat atau makanan tambahan yang diambil oleh pesakit sebelum memulakan rawatan. Ini termasuk kedua-dua ubat preskripsi dan vitamin dan suplemen. Banyak bahan boleh berinteraksi dengan hyosin untuk menyebabkan kesan yang tinggi. Pesakit dengan glaukoma, hati, jantung, dan penyakit buah pinggang, gangguan pundi kencing, halangan perut, atau pembesaran prostat tidak boleh mengambil sebatian ini atau mungkin memerlukan dos khusus.

Satu lagi penggunaan umum hyoscine adalah dalam bidang oftalmologi untuk meluaskan murid. Ini membolehkan pakar mata untuk melihat bahagian dalam mata dengan lebih mudah untuk menentukan kesihatan mata dan saraf optik. Penggunaan dadah dengan cara ini tidak menyebabkan kesan sampingan diperhatikan dengan menggunakan lebih sistemik.

Percubaan klinikal sedang dijalankan untuk rawatan kemurungan utama dan gangguan bipolar dengan hyosin. Rawatan tersebut menggunakan patch transdermal. Ini mengurangkan kemungkinan kesan sampingan yang tidak menyenangkan dan berbahaya.

Hyoscine adalah ubat antikolinergik dan mengurangkan rembesan cecair serta aktiviti perut dan usus. Ini telah membolehkan ia digunakan untuk merawat kram usus. Selain daripada kesan sampingan yang berpotensi, jika diambil terlalu lama, kompaun boleh menyebabkan kesan pemulihan. Ini membawa kepada pengeluaran gejala-gejala yang diambil untuk menyembuhkan, seperti mual dan kekejangan abdomen.