apa itu gastropexy?

Gastropexy adalah operasi pembedahan di mana bahagian perut boleh dilekatkan pada dinding abdomen. Ia sering dilakukan untuk merawat Gastroesophageal Reflux Penyakit (GERD), jadi perut tidak boleh melalui pembukaan diafragma, otot yang biasanya mengawal pergerakan paru-paru semasa bernafas. Prosedur ini mungkin pembedahan terbuka atau dilakukan menggunakan instrumen dan kamera melalui incisions kecil. Terdapat kaedah yang berbeza gastropexy dan prosedur dilakukan pada manusia, serta anjing yang mengalami keadaan di mana perut mengisi dengan gas dan mendapat dipintal.

Untuk merawat GERD, gastropeks biasanya menyebarkan perut ke diafragma. Organ itu biasanya tidak boleh melalui otot dan ke dada. Pembedahan sistem pencernaan ini sering dilakukan laparascopically, bermakna kamera dan satu atau lebih instrumen boleh dimasukkan ke dalam incisions kecil di perut. Pakar bedah boleh melihat imej dari kamera pada skrin di ruang operasi. Instrumen lain yang mungkin digunakan termasuklah sumber cahaya, gunting, pengapit, atau peranti sedutan.

Juga biasa pada anjing, pembedahan boleh dilakukan dengan berbagai cara. Prosedur ini boleh melibatkan perut yang disuntik ke sebelah kanan dinding abdomen. Otot biasanya dipotong dan kemudian disutih antara luka di dalam perut; prosedur laparascopic sering melakukan tugas ini tanpa seorang pesakit yang perlu tinggal di hospital. Semasa pembedahan terbuka, kadang-kadang kepak dipotong dari perut dan dibalut helaian dinding perut, manakala pakar bedah juga boleh mengambil flap perut dan melampirkannya ke tulang rusuk di sebelah kanan badan.

Gastropexy kadang-kadang dilakukan pada anjing untuk merawat keadaan di mana pembentukan gas boleh menyebabkan perut membengkak dan memutar. Bekalan darah boleh dipotong ke perut dan juga jantung, jadi keadaan boleh membawa maut. Gejala seperti kegelisahan, sakit, dan kejutan sering memberi amaran tanda-tanda bahaya yang akan berlaku.

Apabila gastropexy dilakukan sebagai pembedahan laparaskopik, prosedur biasanya lebih pendek dan biasanya ada kurang kesakitan. Waktu pemulihan sama ada manusia atau anjing biasanya lebih cepat juga. Pembedahan biasanya lebih murah dan kebanyakan pesakit kembali ke rumah pada hari yang sama. Banyak kali masalah ini diperbetulkan secara kekal, tetapi kadang-kadang orang memerlukan pembedahan lagi di jalan, atau memerlukan ubat untuk mengawal gejala yang terus bertahan.