apa itu fibula?

Fibula juga dikenali sebagai tulang betis. Ia adalah lebih kecil daripada dua tulang yang berlari di antara lutut dan buku lali. Baki lain dalam anak lembu adalah tibia. The fibula dan tibia disambungkan di bahagian atas dan bawah.

Di bahagian atas, berhampiran lutut, fibula berakhir tanpa membentuk bahagian sendi lutut. Di bahagian bawah, ia membentuk satu bahagian sendi buku lali. Tulang ini unik kerana ia sangat langsing. Berbanding dengan panjang fibula, ia sangat kecil diameternya. Ia bukan tulang berat, tetapi jirannya, tibia, menanggung berat di kaki.

Fraktur tulang ini biasanya disebabkan oleh patah tulang belulang. Tibia menyokong berat badan, jadi jika ia cedera, tulang lain mungkin menjadi terlalu berlebihan dan juga mengalami patah tulang. Fibula juga boleh patah pada masa yang sama seperti tibia.

Salah satu kebimbangan paling hebat dari patah kaki di bahagian bawah adalah bahawa patah tulang akan terbuka. Tibia mempunyai sedikit liputan antara tulang dan kulit, jadi apabila kecederaan berlaku, tulang mudah untuk menusuk kulit. Fibula mempunyai penutup yang lebih baik, tetapi ia masih agak tipis di kawasan. Walaupun patah tulang tidak menyebabkan pembukaan pada kulit, ia boleh menyebabkan kerosakan pada tisu yang menutupi tulang.

Rangkaian tulang betis seolah-olah kecil boleh menjadi sangat rumit jika tulang patah merosakkan tisu lembut dalaman. Malah, gangren dan kehilangan anggota badan adalah faktor rumit untuk patah kaki bawah. Faktor lain yang rumit ialah lokasi saraf peroneal. Saraf ini melintasi tulang dan kerosakan pada tulang boleh membawa kepada masalah sensasi di kaki.

Terdapat dua jenis asas pecah di tulang kaki bawah. Yang pertama adalah melalui kesan langsung, seperti yang dilanggar oleh kereta atau kecederaan semasa menyertai acara sukan. Yang kedua adalah kecederaan berpusing, atau rehat tidak langsung.

Ketiga, jenis kecederaan yang berkaitan dengan kedua-dua tulang betis adalah patah tekanan. Keretakan tekanan timbul secara beransur-ansur, dalam tempoh masa. Mereka sering menjadi gejala overtraining. Kajian semula program latihan dan rehat adalah rawatan biasa untuk patah tulang.