apa itu erythropoietin recombinant manusia?

Erythropoietin recombinant manusia (HRE) adalah hormon yang diberikan apabila pesakit tidak menghasilkan erythropoietin yang cukup pada dirinya sendiri. Hormon ini biasanya dihasilkan dan diaktifkan di buah pinggang, dan boleh digunakan pada pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang. Ia juga boleh digunakan untuk merawat orang dengan anemia, dan dalam kes di mana pesakit perlu membina hematokrit mereka tetapi tidak dapat menerima pemindahan darah.

Pada orang yang sihat, erythropoietin (EPO) bertindak balas kepada tahap oksigen yang rendah dalam badan dengan mengawal selia pengeluaran lebih banyak sel darah merah. Sekiranya penghasilan sel darah merah terganggu, orang boleh mengalami anemia dan pelbagai komplikasi. Erythropoietin recombinant manusia digunakan untuk menambah pengeluaran hormon badan untuk meningkatkan jumlah sel darah merah, membolehkan pesakit mencapai hematokrit yang lebih sihat dan untuk mengelakkan komplikasi yang berkaitan dengan kiraan sel darah merah yang rendah.

Pada orang yang dialisis kerana kegagalan buah pinggang, hematokrit boleh jatuh kerana tidak cukup erythropoietin sedang dibuat. Dalam pesakit ini, HRE mengkompensasi masalah buah pinggang. Orang dengan anemia, terutamanya anemia akibat ubat seperti yang berkaitan dengan beberapa ubat AIDS, juga boleh menggunakan hormon ini. Erythropoietin recombinant manusia juga telah digunakan dalam “doping darah” dalam sukan, dengan atlet mengambil ubat untuk meningkatkan sel darah merah dengan matlamat meningkatkan prestasi.

Syarikat-syarikat farmaseutikal membuat HRE dengan teknologi rekombinan, di mana gen dimasukkan untuk mewujudkan organisma adat. Dalam kes ini, sel-sel mamalia diubahsuai dengan penggabungan semula supaya mereka menghasilkan erythropoietin manusia yang dapat diberikan kepada pesakit. Teknologi yang sama digunakan untuk menghasilkan pelbagai hormon manusia yang lain. Hormon-hormon ini adalah berkesan dalam tubuh sebagai hormon manusia atau haiwan, tetapi mereka lebih mudah dan selamat untuk menghasilkan.

Terdapat kesan sampingan yang berkaitan dengan erythropoietin recombinant manusia, terutama pada pesakit yang menggunakannya untuk jangka masa yang lama. Ia boleh meningkatkan risiko pembekuan berat dan keadaan kardiovaskular yang buruk, dan ia juga boleh menyebabkan kekurangan zat besi dan tekanan darah tinggi. Di beberapa atlet muda, kematian yang tidak dijangka dikaitkan dengan penggunaan EPO, yang merupakan salah satu sebab pihak berkuasa sukan mengambil berat tentang doping darah. EPO rekombinan secara kimia berbeza sedikit daripada yang dibuat dalam versi tubuh, dan ini boleh digunakan pada ujian darah untuk menentukan sama ada seorang atlet adalah doping.