apa itu enema?

Enema adalah prosedur yang digunakan untuk membersihkan usus dan usus halus. Prosedur ini memperkenalkan cecair, biasanya air, dan natrium bikarbonat atau natrium fosfat, dengan menggunakan mentol atau beg, ke dalam dubur dan seterusnya ke usus dan usus besar. Ini cenderung untuk merangsang usus untuk melepaskan bahan tahi.

Prosedur ini juga boleh memasukkan pengenalan bahan ke dalam aliran darah melalui dubur. Orang yang mengalami loya yang teruk kadang-kadang diberi enema yang mengandungi ubat anti mual. Daripada bentuk cecair pelbagai pembersihan, pengenalan bahan jenis ini biasanya dalam bentuk suppository. Orang-orang dengan demam tinggi dan mual mungkin mendapat manfaat daripada supositori yang mengandungi acetaminophen yang dengan cepat dapat menurunkan demam kerana ia mencapai aliran darah lebih cepat. Ubat suppository biasanya digunakan di UK, tetapi tidak begitu popular di AS.

Prosedur ini boleh dilakukan di rumah. Orang yang mempunyai impak usus atau sembelit teruk mungkin diberitahu untuk menggunakannya. Mereka sering didapati untuk pembelian di kedai ubat tempatan. Kebanyakan orang, kecuali sembelit sangat teruk, lebih suka mendapat manfaat daripada menggunakan julap sebaliknya, yang juga menyebabkan pembuangan usus dan usus besar melalui prosedur yang kurang selesa.

Beberapa enema masih mengandungi minyak mineral, tetapi ini tidak disukai oleh kebanyakan orang. Minyak mineral boleh menyebabkan kebocoran usus, yang tidak boleh dikawal, sehingga satu hari selepas prosedur. Enema berasaskan air dianggap sebagai berkesan dan lebih mudah untuk mengawal pergerakan usus selepas itu.

Ujian perubatan tertentu mungkin memerlukan penggunaan enema. Ia mungkin prosedur standard sebelum kolonoskopi, kerana bahan tahi boleh mengaburi ujian. Juga, beberapa ujian dilakukan menggunakan enema barium. Barium adalah bahan radioaktif, dan boleh membantu menggambarkan saluran gastrointestinal dan sebarang masalah yang mungkin berlaku. Barum biasanya diberikan tepat sebelum x-ray usus diambil.

Ia biasa berlaku untuk wanita hamil yang sedang menjalani pembedahan, atau yang telah melewati tarikh akhir mereka untuk mengalami enema. Ini difikirkan mencetuskan kesakitan dan tenaga kerja yang lebih besar. Ia juga dianggap lebih kebersihan, kerana perkara fesal tidak akan diluluskan semasa penguncupan yang kuat. Ini jarang dilakukan sekarang, dan menjadi punca ketidakselesaan kepada ramai wanita selama bertahun-tahun. Sekiranya terdapat sebarang masalah buang air kecil semasa buruh dan penghantaran, ia akan segera dibersihkan.

Sesetengah orang percaya bahawa pembersihan usus usus dengan cara ini menggalakkan kesihatan yang lebih besar, walaupun terdapat sedikit bukti bahawa ia perlu sebagai sebahagian daripada regimen kesihatan keseluruhan. Kepercayaan ini menjadi popular pada kedatangan abad ke-20, dan beberapa masih mematuhinya. Orang mungkin mempunyai enema yang dilakukan sebagai prosedur ubat alternatif, dengan kepercayaan bahawa ia akan membersihkan tubuh racun dan menguatkan otot-otot usus besar.