apa itu domperidone?

Domperidone adalah ubat yang terdapat di banyak negara yang boleh digunakan untuk merawat mual yang melampau, keadaan di mana orang mengalami gangguan pergerakan saluran gastrointestinal (penyakit refluks, cirit-birit, sembelit dan pelbagai jenis lain) atau ubat boleh digunakan sebagai perangsang laktasi. Penggunaan potensi lain termasuk sebagai sebahagian daripada rawatan untuk penyakit Parkinson, biasanya untuk mengurangkan loya yang dikaitkan dengan mengambil ubat tambahan untuk keadaan ini. Ia adalah antagonis dopamine, yang bermaksud bahawa reseptor biasa yang mengambil dopamin boleh disekat oleh tindakan dadah. Harus diingat bahawa Pentadbiran Makanan dan Dadah AS telah berulang kali menyekat usaha untuk menjual ubat ini secara sah di Amerika Syarikat, walaupun ia adalah sah untuk mendapatkan ubat dari tempat-tempat seperti Kanada, tetapi masih perlu diambil di bawah bimbingan doktor, jika ia dibeli di tempat lain.

Selalunya, domperidone datang dalam bentuk tablet, walaupun terdapat juga suppository dan intravena versi. Jumlah yang digunakan dan kekerapan dos boleh bergantung kepada keadaan individu yang digunakan. Sebagai antiemetik, ia hanya boleh diambil beberapa kali, mungkin oleh suppository. Wanita yang menggunakannya untuk meningkatkan penyusuan boleh menggunakannya selama beberapa bulan sehingga penyusuan dilakukan dengan mantap. Mereka yang mengalami gangguan pernafasan gastrousus dapat mengambilnya secara teratur, seperti yang mungkin orang yang mempunyai Parkinson, jika ubat menunjukkan sebarang kesan positif.

Banyak kontroversi wujud mengenai penggunaan domperidone di Amerika Syarikat. Akademi Pediatrik Amerika merasakan ia selamat digunakan untuk ibu-ibu yang menyusu, walaupun dadah itu menyeberang ke dalam susu ibu. Kebanyakan negara melihat penggunaan ubat ini sebagai perangsang laktasi sebagai label luar, dan ada beberapa laporan menunjukkan bahawa ubat ini mungkin meningkatkan kadar natrium pada kanak-kanak kepada paras berbahaya, boleh dikaitkan dengan kejadian sawan yang lebih tinggi dan mungkin boleh menyebabkan aritmia berbahaya. Memandangkan kesan sampingan yang berpotensi, wanita dinasihatkan untuk membincangkan semua pilihan untuk merangsang laktasi dengan doktor mereka.

Terdapat beberapa kesan sampingan yang berkaitan dengan domperidone, dan tidak semua orang akan mengalami semua kesan. Ubat ini boleh merangsang laktasi, tanpa mengira sama ada ini adalah penggunaannya dan kadang-kadang menyebabkan pengeluaran susu dalam payudara. Lelaki mungkin mendapat payudara bengkak, dan kedua-dua jantina boleh mengalami perkara-perkara seperti sakit kepala, bengkak mata, gatal, sarang, dan mulut kering. Walaupun tidak biasa, kesan sampingan lain yang berpotensi termasuk perubahan kencing, dahaga, kelemahan, mengantuk, perubahan mood, sembelit atau cirit-birit, dan kekejangan di kaki.

Kesan sampingan yang sangat serius dari domperidone termasuk pembengkakan muka, kaki dan kaki dan jantung berdebar-debar. Pembengkakan mulut mungkin berlaku dan sesetengah orang kehilangan keupayaan untuk mengawal otot mereka. Sekiranya gejala berlaku, mereka memerlukan bantuan perubatan dan orang ramai perlu mendapatkan bantuan segera. Harus diingat bahawa kesan sampingan sedemikian sangat jarang terjadi.