apa itu crypt tonsil?

Satu crypt tonsil adalah poket atau lubang pada permukaan tonsil yang ada saat lahir. Banyak krim tonsil menyusut dalam masa beberapa bulan, tetapi dalam beberapa kes celah boleh membentuk, menyebabkan jangkitan bakteria dan nafas berbau. Tonsillitis kronik boleh menyebabkan bahan cheesy untuk menyusun dalam lubang tonsil, yang kadang-kadang menjadi batu kecil. Terdapat beberapa cara untuk membersihkan lubang tonsil, tetapi satu-satunya cara untuk menghindarkan mereka kembali adalah melalui tonsillectomy.

Pakar percaya tonsil berfungsi hanya pada tahun pertama kehidupan, dengan membentuk antibodi untuk melawan bakteria yang memasuki tubuh melalui mulut. Setelah imuniti selesai, amandel tidak lagi memberikan sebarang fungsi yang berguna, menurut doktor yang pakar dalam gangguan telinga, hidung, dan tekak. Kanak-kanak yang telah mengeluarkan tonsil mereka tidak mengalami ketidakmampuan untuk menangkis jangkitan, kata para doktor.

Apabila batu-batu kecil muncul dalam kubur tonsil, mereka dipanggil tonsilloliths. Mereka mengandungi sulfa, yang memancarkan bau busuk mirip bau telur busuk. Pesakit tidak hanya mengalami nafas berbau, tetapi juga mengalami kesukaran menelan kerana dia merasakan terdapat halangan di bahagian belakang tekak.

Alat pengairan gigi boleh membantu menghilangkan batu dari lubang tonsil. Sesetengah orang menggunakan cermin cahaya, cermin, dan kapas untuk mengeluarkan globs of lendir yang boleh berkembang menjadi tonsilloliths. Orang lain mendapati gargling dengan air garam atau cuka membantu untuk mengawal nafas berbau dan memecah makanan terperangkap di kubur. Membersihkan lidah dengan lidah pengikis atau berus gigi mungkin membantu membuang bakteria sebelum mereka berhijrah ke kubur tonsil.

Rawatan yang biasa untuk tonsilitis kronik yang tidak dapat disembuhkan dengan antibiotik melibatkan pembuangan tonsil. Ini dianggap sebagai operasi yang agak kecil yang biasanya tidak memerlukan penginapan hospital semalaman. Komplikasi daripada tonsillectomy adalah jarang, tetapi termasuk jangkitan, pendarahan, dan kesakitan. Sesetengah pesakit melihat perubahan dalam suara mereka selepas pembedahan.

Pembedahan dilakukan di bawah anestesia dan mengambil kira-kira sejam. Pesakit biasanya tinggal di bilik pemulihan selama beberapa jam sebelum pulang ke rumah. Makanan ringan dan cecair sejuk biasanya ditetapkan untuk beberapa hari selepas pembedahan untuk mengelakkan menggaru tekak. Pesakit biasanya pulih sepenuhnya dalam tempoh enam minggu.