apa itu coxa valga?

Coxa valga adalah sejenis kecacatan pinggul di mana sudut pada titik di mana leher dan aci femur bertemu lebih besar daripada biasa. Secara amnya, sudut lebih besar daripada 140 darjah adalah satu punca yang perlu diambil perhatian terhadap pesakit dewasa. Keadaan yang berkaitan, coxa vara, dicirikan oleh sudut yang luar biasa kecil di leher tulang paha. Kedua-dua keadaan boleh didiagnosis oleh doktor ortopedik dengan menilai pesakit dan melihat kajian pencitraan perubatan, seperti sinar-X.

Apabila kanak-kanak dilahirkan, sudut ini secara semula jadi meluas, selalunya lebih besar daripada 150 darjah. Apabila orang dewasa dan sistem muskuloskeletal berkembang, sudutnya mengetatkan, dan cenderung menetap di antara 120 dan 130 darjah. Pada orang dengan coxa valga, sudut lebar yang dikaitkan dengan zaman kanak-kanak ditahan menjadi remaja dan dewasa. Ini boleh menyebabkan ketidakselesaan dan ketidakstabilan di pinggul, di samping menjadikan sukar bagi pesakit untuk menanggung berat badan. Orang dewasa yang lebih tua dengan keadaan ini juga berisiko mengalami perkembangan osteoarthritis.

Kecacatan ini dikaitkan dengan kelemahan otot di sekitar pinggul, seperti yang dilihat dalam keadaan neuromuskular seperti cerebral palsy. Orang yang mempunyai syarat ini boleh menerima penilaian tetap sepanjang zaman untuk memeriksa tanda-tanda amaran awal seperti coxa valga supaya mereka dapat ditangani. Terapi fizikal juga digunakan untuk membangunkan kekuatan otot dengan tujuan mempromosikan pembangunan rangka yang sihat.

Diagnosis keadaan ini memerlukan mengambil X-ray dengan pinggul pada sudut netral supaya doktor dapat mengukur sudut pada leher tulang paha. Adalah penting bagi pesakit untuk memegang kedudukan yang betul, seolah-olah pinggul menyeberang atau memutar, ia boleh mengubah rupa sudut dan boleh membawa kepada misdiagnosis. Pesakit juga akan dinilai untuk mengetahui sama ada masalah seperti sakit kronik di pinggul atau kesukaran berjalan telah berkembang. Dalam pesakit tanpa komplikasi, kecacatan coxa valga mungkin ditinggalkan, kerana tanpa campur tangan perubatan.

Rawatan untuk kes-kes ekstrim coxa valga adalah osteotomy varus, juga dikenali sebagai osteotomy femoral, di mana seorang pakar bedah ortopedik memotong tulang dan reposisi itu. Pembedahan ini membawa risiko seperti reaksi buruk kepada anestesia dan jangkitan dan ia sangat invasif. Akibatnya, hanya disyorkan apabila pesakit jelas memerlukan campur tangan pembedahan. Hasil pembedahan boleh diperbaiki dengan bekerja dengan pakar bedah yang mempunyai pengalaman besar dengan kecacatan pinggul dan pembedahan pada pinggul.