apa itu cholecystectomy?

Cholecystectomy adalah prosedur pembedahan di mana pundi hempedu, organ kecil yang terletak di bawah hati, dikeluarkan. Prosedur ini dilakukan dalam kes-kes apabila pesakit mengalami batu empedu kronik yang tidak dapat diselesaikan, atau keradangan pundi hempedu yang tidak jelas atau yang mengancam organ-organ lain. Karsinoma pundi hempedu, keadaan yang sangat jarang berlaku, juga merupakan penunjuk untuk penyingkiran pundi hempedu. Prosedur ini dilakukan secara klasik oleh pakar bedah umum.

Sebagian besar cholecystectomies dilakukan secara laparoskopi, dengan menggunakan kamera dan alat bedah dimasukkan melalui incisi yang sangat kecil pada kulit. Dalam sesetengah kes, perlu dilakukan pembedahan terbuka, yang melibatkan penciptaan insisi besar yang membolehkan pakar bedah melihat tapak tersebut secara langsung. Pakar bedah cuba menggunakan pilihan laparoskopi apabila mungkin, kerana masa penyembuhan amat dikurangkan dengan jenis pembedahan ini. Walau bagaimanapun, pesakit perlu sedar bahawa walaupun kolesistektomi laparoskopik dijadualkan, kadang-kadang perlu untuk beralih ke pembedahan terbuka.

Pembedahan perut ini dilakukan di bawah anestesia am. Sebelum prosedur itu, pesakit akan diminta untuk sampel darah supaya doktor dapat mengesahkan bahawa pesakit berada dalam keadaan fizikal yang baik, dan pesakit juga biasanya akan bertemu dengan ahli anestesiologi untuk membincangkan pengurusan sakit dan apa yang diharapkan. Selepas pembedahan selesai, pesakit dipindahkan ke pemulihan dan dipantau sehingga dia sedar sepenuhnya. Pundi hempedu boleh dihantar ke patologi untuk kajian lanjut.

Pesakit yang menerima kolesistektomi laparoskopi biasanya boleh kembali bekerja dan tugas biasa dalam masa seminggu, manakala masa penyembuhan selepas pembedahan terbuka boleh mengambil masa empat hingga enam minggu. Komplikasi pembedahan boleh merangkumi tindak balas yang merugikan kepada anestesia, jangkitan, atau kerosakan pada saluran empedu. Dalam jangka masa panjang, pesakit biasanya mengalami masalah mencerna lemak, kerana mereka tidak mempunyai resdung hempedu lagi, dan banyak pesakit mengalami cirit-birit yang kronik di tengah-tengah kolesistektomi.

Tanda-tanda bahawa pesakit mengalami komplikasi termasuk: pelepasan kuat dari tapak pembedahan, menguning kulit, loya, muntah berulang, perubahan warna pada kulit di sekitar tapak pembedahan, dan sensasi panas dan kelembutan di sekitar insisi. Pesakit yang mengalami gejala-gejala ini harus mendapatkan perhatian perubatan, menjelaskan bahawa mereka baru-baru ini menjalani kista keropos. Dalam kes-kes pesakit dengan pemulihan yang tidak rumit, pelantikan susulan dengan pakar bedah masih disyorkan untuk mengesahkan bahawa pemotongan telah sembuh dengan betul dan bahawa pundi hempedu telah dikeluarkan dengan memuaskan.