apa itu cairan pleural?

Dua membran yang dipanggil pleurae mengelilingi paru-paru. Satu pleurae merangkumi paru itu sendiri dan membran kedua dilekatkan pada dinding dada. Rongga pleura adalah ruang antara kedua-dua membran. Walaupun cecair biasanya dalam rongga pleura, jika terlalu banyak ia dikenali sebagai efusi pleura.

Terdapat pelbagai punca effusions pleura. Penyebab yang paling biasa adalah pneumonia dan beberapa jenis kanser, seperti kanser paru-paru. Sebab-sebab lain termasuk kegagalan jantung dan embolisme pulmonari, yang merupakan bekuan darah di paru-paru.

Efusius pleura boleh menyebabkan pelbagai gejala bergantung kepada jumlah cecair yang berlebihan dalam rongga pleura. Jika pengaliran kecil, seperti kurang daripada 300 ml, mungkin tidak ada gejala. Pengekstrakan yang lebih besar boleh menyebabkan gejala, seperti sesak nafas, batuk kering dan sakit dada.

Di samping gejala, terdapat penemuan fizikal semasa ujian fizikal. Doktor akan mendengar bunyi bunyi paru-paru di kawasan yang terkena paru-paru. Gosok pleura juga biasanya terdapat, iaitu bunyi kisi yang didengar di dada.

Ujian yang mengesahkan diagnosis dari efusi pleural termasuk dada x-ray, imbasan tomografi (CT) atau ultrasound dada. Sekali-sekala, salah satu daripada ujian di atas tidak akan dapat mendiagnosis dengan tepat efusi pleura dan ujian yang lebih invasif yang dipanggil thoracoscopy diperlukan. Ini adalah prosedur pembedahan, di mana pleurae boleh dilihat.

Rawatan untuk efusi pleura mungkin berbeza-beza bergantung kepada jumlah bendalir dalam rongga pleura. Pengaliran yang kecil, yang tidak menyebabkan sebarang gejala, mungkin tidak memerlukan rawatan segera. Sekiranya efusi menyebabkan masalah pernafasan, satu thoracentesis boleh dilakukan. Jarum diletakkan di dalam rongga pleura dan cecair disalirkan. Thoracentesis juga boleh dilakukan dalam effusions kecil untuk analisis cairan pleural dan membantu mendiagnosis penyakit.

Dalam effusion pleura yang sangat besar, terutamanya apabila jangkitan disyaki, thoracotomy dapat dilakukan. Prosedur pembedahan ini membuang cecair dari rongga pleura dan juga membuang mana-mana tisu yang dijangkiti. Biasanya tiub dada diletakkan di dalam rongga pleura selama beberapa hari untuk membolehkan apa-apa cecair yang tinggal di longkang.

Kebanyakan effusions dapat dirawat dan gejala bertambah baik. Walaupun efusi perlu dirawat, keadaan perubatan asas yang menyebabkan efusi juga perlu dirawat. Tanpa rawatan untuk keadaan yang mendasari, kemungkinan pengaliran akan kembali.