apa itu ascus pap smear?

Pap smear ASCUS adalah keputusan Pap smear di mana pesakit mempunyai tahap ketidaknormalan pada sel serviksnya. ASCUS bermaksud sel squamous atipikal yang tidak dapat ditentukan. Mempunyai keputusan ASCUS tidak semestinya bermaksud penyakit ada. Ini bermakna ujian telah menemui beberapa sel yang menyimpang dari penampilan selular biasa.

Terdapat pelbagai punca dari ASCUS Pap smear. Sebagai contoh, penggunaan tampon, jeli, vagina, krim, krim, dan douches serta melakukan hubungan seks boleh membawa kepada perubahan sel yang terdapat dalam Pap smear. Juga, ada kes di mana keradangan yang berkaitan dengan jangkitan virus atau jangkitan bakteria boleh menyebabkan keputusan ASCUS Pap smear, seperti jangkitan manusia papillomavirus (HPV). Di samping itu, sel keluar dari lapisan uterus sebelum permulaan tempoh haid dapat dikesan oleh ujian Pap dilakukan pada akhir kitaran haid dan boleh mengakibatkan hasil ASCUS.

Keputusan ASCUS Pap smear mungkin kelihatan menakutkan, bagaimanapun, keputusan ASCUS tidak berbahaya dalam kebanyakan kes. Ia tidak semestinya ada risiko kanser serviks. Sebilangan kecil masa, sel-sel atipikal boleh menjadi lesi serviks, tetapi ini jarang berlaku. Sebagai peraturan am, dalam peratusan besar wanita, keputusan ujian ASCUS Pap akan menjadi normal dalam masa tiga bulan.

Ia biasanya berguna untuk menjalani ujian tindak lanjut Pap dilakukan secara teratur selepas keputusan ujian Pap ASCUS. Pemantauan atau rawatan selanjutnya diperlukan untuk mencegah kanser serviks. Doktor sering mencadangkan jadual ujian semula selaras dengan usia dan keperluan lain pesakit.

Bagi wanita berumur 20 tahun atau lebih muda yang mendapat keputusan ujian ASCUS Pap, ujian Pap kembali berlaku kira-kira 12 bulan. Wanita dewasa yang mendapat keputusan ujian Pap ASCUS biasanya mendapat ujian Pap ulang setiap enam bulan. Ini membolehkan penilaian berterusan sel-sel serviks untuk menentukan sama ada ada kehadiran kanser serviks.