Apa itu anestetik topikal?

Salah satu kesan anestetik ialah kehilangan perasaan. Anestetik topikal adalah produk perubatan yang boleh digunakan pada kulit atau pada permukaan tertentu di dalam tubuh, seperti bahagian dalam hidung atau tekak. Ini sering dilakukan untuk melegakan kesakitan atau gatal-gatal yang berkaitan dengan keadaan seperti selaran matahari, ekzema, dan arthritis. Terdapat banyak produk dalam kategori ini. Ada yang boleh didapati di kaunter manakala yang lain hanya boleh didapati dengan resep sahaja.

Tujuan utama penggunaan anestetik topikal adalah untuk mewujudkan perasaan kebas. Sekiranya seseorang mengalami pembakaran dan gatal-gatal yang berkaitan dengan ekzema, contohnya, dia boleh menggosok produk sedemikian di tapak di mana dia mengalami masalah itu. Jenis anestetik ini berfungsi dengan sementara menghalang perasaan penahan saraf. Produk sedemikian tidak menyembuhkan apa-apa keadaan, ia hanya menjadikan hidup dengan mereka lebih menawan.

Anestetik topikal tidak selalu digunakan untuk melegakan ketidakselesaan. Kadang-kadang ini digunakan untuk mengelakkan ketidakselesaan. Ini boleh dilakukan, sebagai contoh, sebelum prosedur pergigian. Doktor gigi boleh mengurut anestetik topikal ke dalam gusi pesakit.

Anestetik juga digunakan untuk menahan kulit di mana jarum akan dimasukkan ke dalam kulit. Dalam banyak kes, ini adalah persediaan untuk penggunaan anestetik yang lebih kuat yang akan ditadbir dengan cara suntikan. Ini juga boleh dilakukan sebelum pengekstrakan darah atau kemasukan jarum untuk pelbagai cecair intravena.

Topik datang dalam beberapa bentuk, termasuk krim, gel, dan semburan. Bentuk terbaik dipilih bergantung pada mengapa produk diperlukan dan di mana pada badan ia diperlukan. Bagi ramai orang, perkataan “topikal” mungkin menyarankan bahawa produk ini hanya boleh digunakan secara luaran. Ini tidak berlaku.

Terdapat banyak contoh apabila topikal boleh digunakan untuk mati-matian lubang seperti hidung, mulut, atau vagina. Perkataan “topikal” dalam pengertian ini hanya menunjukkan bahawa produk anestetik ini tidak disuntik. Kesan yang dialami oleh rawatan ini boleh berbeza-beza. Keadaan, seperti produk mana yang digunakan dan berapa banyak digunakan, boleh memberi kesan yang besar. Produk terkuat cenderung untuk disediakan hanya dengan preskripsi.

Salahguna anestetik topikal kadang-kadang boleh menyebabkan kemudaratan. Salah satu contoh yang baik ialah situasi di mana produk ini digunakan secara berlebihan untuk melegakan kesakitan mata. Berlebihan ini boleh menyebabkan kerosakan kekal pada mata. Kesan buruk mungkin juga berpengalaman apabila produk tertentu digunakan pada kulit yang rosak.