apa itu anestetik disosiatif?

Anestetik dissociatif menyediakan pengurusan dan kawalan kesakitan semasa prosedur perubatan manakala pesakit masih sedar tetapi mengalami rasa pemotongan dari badan. Ejen-ejen yang digunakan untuk tujuan ini biasanya bertindak pendek dan boleh berguna dalam induksi anestesia, penyelenggaraan anestesia untuk prosedur pendek, dan kecemasan. Ketamine adalah contoh anestetik disosiatif, walaupun ubat-ubatan lain juga tersedia.

Pesakit boleh menerima ubat-ubatan tersebut melalui suntikan otot atau intravena. Ramai bertindak dengan cepat untuk mendorong keadaan seperti penderaan, membolehkan pesakit untuk bernafas secara bebas dan tetap terjaga ketika merasa jauh dari prosedur. Sensasi kesakitan dipotong dan otot pesakit tetap tenang, sementara kecemasan dikurangkan dan sistem kardiovaskular tetap tidak dikompromi. Anestetik ini boleh membuat pesakit berasa seperti badan dan otak dipisahkan, dan ia boleh menyebabkan rasa terapung di luar badan.

Di samping itu, sebatian ini mendorong amnesia. Pesakit tidak akan mengingati prosedur selepas itu, yang dapat mengurangkan risiko trauma psikologis yang berkaitan dengan kesabaran yang tersisa untuk rawatan perubatan. Tanpa ubat-ubatan tersebut, orang mungkin mengalami kemerosotan pada bunyi atau pemandangan seperti pakar bedah menyesuaikan patah tulang dan ini mungkin menjengkelkan. Pengamal boleh mengesyorkan anestetik untuk kanak-kanak khususnya, untuk mengurangkan perasaan kecemasan dan trauma yang mungkin mengelilingi lawatan ke doktor.

Ia boleh mengambil masa beberapa jam untuk pulih sepenuhnya dari anestetik disosiatif dan mungkin diperlukan untuk tinggal di kawasan pemulihan sebelum pulang ke rumah. Pesakit mungkin mengalami halusinasi selepas itu yang boleh berbeza-beza. Sesetengah mungkin mendapati mereka menyakitkan atau mengagak-olok, sementara yang lain mendapati mereka menyeronokkan, satu isu yang menyumbang kepada penggunaan rekreasi beberapa produk anestetik disosiatif. Untuk mengehadkan risiko penyalahgunaan, ubat-ubatan ini sering dikawal ketat di kemudahan di mana ia digunakan, dan pengamal biasanya perlu menandatangani log dadah apabila mereka mengaksesnya untuk memberikan maklumat mengenai bagaimana dan mengapa mereka digunakan.

Pengamal yang bekerja dengan haiwan juga boleh menggunakan anestetik disosiatif. Ia boleh berguna sebagai penenang untuk prosedur haiwan tidak akan bertolak ansur semasa terjaga dan bergerak. Menggunakan ubat-ubatan ini mengurangkan risiko yang berkaitan dengan anestesia am yang akan diperlukan untuk melakukan prosedur, memastikan haiwan itu selesa dan santai, dan menghadkan kesakitan. Mereka juga boleh digunakan sebagai suntikan preanestesi untuk menenangkan haiwan sebelum penyedia menimbulkan anestesia, kerana ia boleh menjadi sukar untuk bekerja dengan selamat dengan binatang yang ketakutan atau gugup.