apa hipoperfusi serebrum?

Hipoperfusi Cerebral adalah keadaan perubatan di mana otak mengalami penurunan bekalan darah. Ia sering dikaitkan dengan hipoksia serebrum, di mana otak menerima bekalan oksigen yang tidak mencukupi yang dibawa oleh darah. Secara perubatan, hypoperfusion serebrum adalah bertentangan dengan hiperfusi serebrum, peningkatan aliran darah di otak yang boleh menyebabkan pendarahan.

Sesetengah gejala keadaan ini adalah pening, kesukaran pendengaran, dan masalah penglihatan seperti kabur, redup, atau jumlah “pemadaman.” Jika keadaan berterusan, pesakit mungkin juga berpeluh berlebihan, menjadi pucat, dan mengalami loya yang membuatnya berasa seperti Muntah-muntah. Dalam kes yang teruk, kehilangan kesedaran mungkin berlaku.

Dalam gangguan atau keadaan lain, hipoperfusi serebrum boleh menjadi punca, seperti dalam stroke dan cerebral palsy. Dalam pukulan, kehilangan darah mengakibatkan aktiviti menurun di beberapa bahagian otak yang mengawal pergerakan, penglihatan, atau ucapan pergerakan, oleh itu seseorang yang mengalami stroke sering tidak bergerak. Dalam cerebral palsy, hipoperfusi sering berlaku semasa kehamilan atau pada awal kanak-kanak, khususnya di bahagian otak yang mengawal aktiviti motor. Akibatnya, pesakit dengan cerebral palsy sering cacat fizikal, kerana bekalan darah yang tidak mencukupi menyebabkan kerosakan kekal kepada otak yang sedang berkembang.

Hipoperfusi serebrum juga boleh dialami sebagai gejala atau kesan gangguan mendasar. Begitu juga dengan kes sindrom tachycardia postural (PTS) yang menyebabkan pengurangan bekalan darah di otak apabila pesakit berubah dari satu kedudukan ke tempat lain. Hypoperfusion yang berpengalaman di PTS boleh menjejaskan kognisi pesakit dan juga emosinya, yang menyebabkan kepekatan menurun dan keadaan depresi. Jenis hipotensi yang dipanggil hypotension orthostatic, atau tergesa-gesa kepala dalam istilah orang awam, juga menyebabkan banyak gejala yang berkaitan dengan hipoperfusi serebrum, seperti pening dan penglihatan. Selain daripada otak, otot dan organ lain juga boleh mengalami hypoperfusion, merasakan nyeri leher, sesak dada, dan kesukaran bernafas.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara hypoperfusion dan penyakit serebrum yang melemahkan kemahiran kognitif pesakit. Pada tahun 2005, satu kajian mengambil kumpulan “subjek tua”: satu kumpulan subjek mempunyai penyakit Alzheimer, manakala kumpulan yang lain dilabel “secara kognitif biasa.” Kedua-dua kumpulan diberi imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI). Hasil daripada imbasan menunjukkan mereka yang mempunyai hipoperfusi yang besar yang dipamerkan Alzheimer di sebelah kanan otak berbanding dengan mereka yang secara kognitif biasa. Pada tahun 1994, satu percubaan yang melibatkan tikus mendedahkan bahawa hypoperfusion kronik boleh menghasilkan lebih banyak kerosakan neuron daripada hypoperfusion akut.