apa hipoadrenia?

Hypoadrenia, yang juga dikenali sebagai keletihan adrenal, adalah keadaan yang biasa berlaku yang mempengaruhi fungsi kelenjar adrenal. Keadaan ini tidak begitu serius dengan penyakit Addison, yang juga memberi kesan kepada kelenjar adrenal, namun gejala keletihan adrenal mungkin mengganggu kehidupan seharian seseorang. Terdapat banyak cara untuk mendiagnosis dan merawat keadaan di rumah, walaupun doktor perlu mengesahkan kewujudan keadaan di dalam badan.

Untuk memahami hypoadrenia, perlu memahami fungsi dua kelenjar adrenal utama. Medulla adrenal, sebahagian daripada sistem saraf simpatik, merembeskan adrenalin, yang membantu dalam refleks manusia dan haiwan dan mod survival. Begitu juga, korteks adrenal membebaskan hormon kortikal adrenal, seperti kortisol, yang menindas fungsi badan normal tertentu untuk memfokuskan semua perhatian dan tenaga tubuh terhadap keperluan hidup segera. Fungsi sedemikian cenderung terlalu tertekan dan berulang dalam tubuh seseorang yang menderita hypoadrenia.

Senarai gejala agak luas, walaupun ia mungkin berbeza dari orang ke orang. Pesakit mungkin mempunyai kecenderungan terhadap kerengsaan dan kebimbangan, pemanduan seks menurun, pening, dan kelesuan. Kesakitan pencernaan atau kesukaran boleh berlaku juga. Keletihan adrenal sering menyebabkan kecenderungan untuk makanan manis, asin, atau kaya karbohidrat dan, bagi sesetengah, pergantungan kafein. Paras kortisol yang tinggi secara kronis juga boleh menambah lemak abdomen yang sukar untuk dielakkan.

Ujian hipotensi postur, yang boleh dilakukan di rumah dengan bantuan alat ukur darah, adalah ujian popular dalam membantu mendiagnosis hipoadrenia. Pesakit harus terlebih dahulu berbaring cukup lama untuk berehat dan kemudian mengambil bacaan tekanan darah. Setelah perut melambung, pesakit mesti berdiri dengan segera dan merekod bacaan baru. Penurunan tekanan darah, ditambah dengan sedikit pengsan, mungkin menunjukkan keletihan adrenal, kerana seseorang yang tidak mengalami sindrom akan mengalami kenaikan tekanan darah.

Perubahan diet boleh mengurangkan gejala keletihan adrenal bagi kebanyakan pesakit. Adalah disyorkan bahawa seseorang yang mempunyai keadaan itu mengehadkan pengambilan gulanya, sambil menambah lebih banyak vitamin untuk dietnya, seperti C, B5, dan B6. Vitamin C membuktikan terutamanya berfaedah, kerana ia cenderung habis oleh badan di bawah keadaan yang teruk. Vitamin ini juga penting untuk pengeluaran hormon adrenal yang betul. Walaupun diet rendah gula, diet rendah gula disyorkan untuk mereka yang mengalami hipoadrenia, pengambilan natrium tidak semestinya perlu dikurangkan, kerana natrium adalah mineral penting dalam fungsi adrenal.

Ubat lain, selain dari pengubahsuaian makanan, juga boleh mengurangkan gejala. Doktor mungkin mengesyorkan bahawa pesakit mengambil phosphatidylserine, yang dipercayai membaiki reseptor kortisol yang berpotensi rosak di otak. Pengurangan tekanan cenderung menjadi rawatan paling disyorkan, bagaimanapun, untuk menormalkan tahap kortisol. Sesetengah mungkin mendapati meditasi, senaman, dan penghapusan perangsang seperti kafein juga membantu.