apa hermaphroditism?

Hermaphroditism, juga dikenali sebagai intersex, adalah gangguan yang melibatkan perkembangan seksual. Bayi dengan gangguan interseks dilahirkan dengan organ seks yang tidak teratur atau mempunyai ketidakkonsistenan antara organ dalaman dan luaran. Doktor merawat keadaan dengan mengeluarkan organ-organ seksual yang tidak diingini.

Keadaan ini pada asalnya dinamakan selepas Hermes dan Aphrodite, tuhan Yunani dan dewi cinta dan seks, tetapi kebanyakan doktor dan pesakit abad ke-21 merujuk kepada hermaphroditism sebagai interseks. Gejala interseks berbeza bergantung kepada pesakit. Beberapa gejala termasuk organ seks luar yang salah, kehadiran testis pada wanita atau kehadiran ovari pada lelaki. Sesetengah gangguan interseks mungkin tidak menjadi jelas sehingga akil baligh.

Empat jenis hermaphroditism boleh menjejaskan perkembangan seksual kanak-kanak. Kanak-kanak dengan keadaan yang dikenali sebagai 46 XY interseks mempunyai organ luar wanita, tetapi mereka juga mempunyai kromosom lelaki. Keadaan 46 XX interseks adalah sebaliknya – kanak-kanak mempunyai organ seksual lelaki pada kromosom luar dan wanita.

Interseks benar gonadal, atau hermaphroditism benar, berlaku apabila kanak-kanak mempunyai kedua-dua organ seks lelaki dan wanita di bahagian dalam. Organ-organ luar boleh menjadi lelaki, perempuan atau tidak pasti. Interseks yang tidak dapat ditentukan adalah istilah selimut untuk sebarang keadaan yang mengakibatkan hermafroditisme yang tidak termasuk dalam tiga kategori sebelumnya. Sesetengah keadaan ini mengakibatkan gangguan interseks, dan yang lain menjejaskan kromosom seks atau pembangunan pembiakan tanpa mewujudkan ketidakkonsistenan antara organ dalaman dan luaran.

Sebab-sebab bagi keadaan ini berbeza-beza. Sesetengah bayi mungkin mengalami perkembangan seksual yang tidak normal jika ibu mempunyai tumor ovari semasa hamil atau jika dia menggunakan produk berasaskan testosteron. Keadaan perubatan seperti sindrom sensitif androgen dan keadaan yang disebabkan oleh kromosom X yang cacat, mengganggu keupayaan badan untuk menggunakan hormon seks lelaki dengan betul. Sindrom Turner adalah gangguan di mana seorang gadis dilahirkan dengan hanya satu kromosom X normal dan bukannya dua.

Ramai doktor pada masa lalu memilih untuk menetapkan jantina kepada kanak-kanak dengan keadaan ini dan akan melakukan pembedahan rekonstruktif semasa kanak-kanak itu masih muda. Kebanyakan pakar bedah memilih jantina wanita kerana organ luaran wanita lebih mudah untuk membina semula. Ini sering menyebabkan masalah identiti seksual di kemudian hari, terutamanya jika kanak-kanak mempunyai kromosom lelaki atau hormon lelaki yang berkembang pada waktu matang. Sehingga tahun 2011, ramai pakar mencadangkan agar kanak-kanak itu jantina lelaki atau perempuan, tetapi mereka mengesyorkan untuk mengelakkan pembedahan sehingga kanak-kanak lebih tua dan boleh mengatakan dalam memilih identiti seksual.