apa fistulotomy?

Fistulotomy adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk memperbaiki fistulas dubur. Fistula adalah saluran kecil, kadang-kadang menyakitkan yang berpisah dari rongga dubur, terkena tisu otot, dan muncul melalui kulit berhampiran dubur. Satu-satunya rawatan yang boleh dipercayai untuk fistula adalah fistulotomy, dan kebanyakan pesakit yang didiagnosis dengan keadaan akhirnya memerlukan pembedahan untuk mencegah jangkitan utama dan gejala kronik. Semasa prosedur itu, pakar bedah memotong saluran terbuka, menyebarkannya rata, mengotorkan nanah dan tisu yang dijangkiti, dan jahitannya ke tisu otot mengelilingi untuk mengelakkan berulang. Kebanyakan prosedur fistulotomy boleh dilakukan dalam masa kurang daripada satu jam di pusat pembedahan pesakit luar, dan kadar kejayaan sangat tinggi.

Sebelum mempertimbangkan pengambilan cirit-birit, seorang doktor mengkaji riwayat perubatan pesakit sepenuhnya untuk memastikan bahawa dia adalah calon yang baik. Orang-orang yang menderita penyakit Crohn dan gangguan usus yang lain tidak lazim biasanya tidak bertindakbalas dengan baik kerana pembedahannya menjadikannya sukar untuk menyembuhkan tisu selepas itu. Pesakit sedemikian boleh ditetapkan antibiotik dan dijadualkan untuk pemeriksaan biasa untuk melihat apakah gejala fistula mereka bertambah baik. Kebanyakan orang lain yang berada dalam keadaan kesihatan yang baik biasanya dijadualkan menjalani pembedahan.

Fistulotomy melibatkan sedikit pemotongan dan menyelidik ke dalam kawasan yang sangat lembut dan meradang. Kebanyakan pakar bedah menunjukkan bahawa pesakit menerima anestesia am sebelum prosedur mereka untuk mengurangkan kesakitan dan tekanan. Seorang pakar anestesi menyediakan sedatif dan ubat penghilang rasa sakit kira-kira tiga puluh minit sebelum pembedahan bermula dan memantau tanda-tanda penting sepanjang operasi untuk memastikan pesakit selesa. Pesakit sedap biasanya diposisikan di perutnya dengan punggung sedikit meningkat. Kulit sekitar dubur kemudian disterilkan dan disediakan untuk pembedahan.

Peranti probing dimasukkan ke dalam dubur dan digunakan untuk mencari pembukaan dalaman fistula. Setelah ahli bedah menentukan ukuran, lokasi, dan laluan tepat, fistula, dia boleh mula memotongnya dengan alat pisau pisau atau cauterizing. Bergantung pada lokasi, ia mungkin perlu untuk memutuskan dinding otot sfinkter untuk mendapatkan akses. Pus, sisa buasir, dan sisa-sisa tisu yang mati dan meradang akan dikikis dengan teliti dari fistula. Tisu yang tinggal sering dijahit atau terpaku pada sfingter untuk memastikan fistula tidak berulang.

Berikutan siklotomi, antibiotik topikal dan berpakaian digunakan untuk mencegah pendarahan dan jangkitan. Pesakit dibawa ke bilik pemulihan sehinggalah anestesia habis. Dia biasanya diberi antibiotik dan ubat penghilang rasa sakit dan diberi arahan mengenai menjaga luka pembedahan di rumah. Seseorang boleh mengharapkan ketidakselesaan dengan pergerakan duduk dan usus selama sebulan semasa pemulihan. Lawatan doktor susulan dapat mengesahkan prosedur itu berjaya dan penyembuhan berlaku.