apa eschar?

Eschar adalah kawasan tisu mati pada kulit. Selalunya dipanggil luka hitam, kudis mungkin kelihatan hitam dengan koleksi tebal tisu kering. Tisu ini sering nekrotik, atau dibuat akibat kematian awal sel-sel kulit yang sebaliknya. Keadaan ini boleh dikaitkan dengan kecederaan membakar, gigitan labah-labah, dan gangren. Penyakit ulser dan jangkitan kulat juga boleh menyebabkan ini.

Apabila sel-sel kulit mati akibat daripada jangkitan atau gigitan beracun, nekrosis selular bermula. Ini juga boleh dikaitkan dengan kekurangan oksigen yang dihantar ke kawasan badan, yang sering menjadi punca nekrosis anggota pesakit diabetes. Apabila sel-sel kulit mati, kudung terbentuk di kawasan kematian sel. Kudung ini adalah permulaan eschar. Dalam kes gangren, kecederaan kecil atau pecah kulit mungkin semua diperlukan untuk eschar untuk membentuk.

Nekrosis arachnogenic juga boleh menyebabkan eschar. Nekrosis arachnogenic merujuk kepada kesan racun gigitan labah-labah pada kulit. Di Amerika Syarikat, labah-labah bertapa berwarna perang adalah satu-satunya spesies yang disahkan dengan racun neurotik. Lobak labah-labah, labah-labah sac, dan labah-labah berbondong-bondong coklat kekal di bawah kecurigaan tanpa bukti perubatan bahawa mereka membawa racun yang merosakkan sel.

Walau bagaimanapun, labah-labah berbahaya Chile itu terbukti menyebabkan neurosis kulit. Spesies ini terdapat di Amerika Selatan. Apabila racun labah-labah memasuki kulit, sel akan segera mati di sekitar gigitan. Apabila racun menyebar, luka juga akan merebak dan menyebabkan ketagih besar membentuk.

Eschar boleh dirawat dalam salah satu daripada tiga cara. Sekiranya tidak terdapat jangkitan yang berkaitan dengan scabbing, kawasan itu akan sering dibenarkan untuk menghilangkan kulit secara semulajadi. Sekiranya jangkitan berpotensi adalah masalah, atau jika sistem imun pesakit dikompromi, pembedahan tisu yang mati boleh dilakukan. Prosedur ini dipanggil debridement.

Kekurangan peredaran ke kawasan boleh menjadi punca dan kesan penipisan nekrotik. Apabila kulit mengencang dan kawasan yang terjejas tumbuh, peredaran ke kawasan sekitar luka dapat dikompromikan. Jika kawasan luka tidak mempunyai aliran darah yang mencukupi, doktor boleh memerintahkan escharotomi. Prosedur ini melibatkan membuat insisi ke dalam eschar untuk melegakan tekanan dalaman dari luka. Ini hirisan kecil selalunya akan menghulurkan secara dramatik, mendedahkan tisu lemak di bawahnya.