apa dyskinesia?

Dyskinesia adalah sejenis gangguan neurologi yang dicirikan oleh kekejangan otot sukarela atau “tics.” Terdapat lima jenis gangguan ini, dan dalam kebanyakan kes semua sebenarnya disebabkan oleh beberapa keadaan mendasar yang lebih besar. Kadang-kadang orang membina tics dan gegaran sebagai keadaan yang berdiri sendiri, tetapi ia lebih biasa bagi kekejangan untuk menjadi tanda masalah yang berlainan atau gejala kecederaan otak traumatik. Kondisi ini biasanya tidak dapat disembuhkan, tetapi rawatan terapeutik tertentu boleh membantu pesakit mengawal dan mengurangkan gegaran mereka. Banyak perkara ini bergantung kepada punca akar, walaupun. Mengubati kecederaan otak sering memerlukan pendekatan yang sangat berbeza daripada merawat keadaan degeneratif seperti penyakit Parkinson.

Orang yang menderita gangguan ini biasanya mengalami gegaran atau gegaran yang tidak disengajakan di dalam otot. Ini selalunya paling ketara di tangan dan muka, tetapi ia boleh berlaku di mana-mana sahaja – bahkan secara dalaman. Kebanyakan orang mendapati bahawa keadaan itu mula kecil dan bersahaja tetapi tumbuh lebih ketara dengan masa. Kerentangan kecil di tangan mungkin bergerak ke arah kejutan yang ganas di lengan yang berlangsung selama beberapa saat, misalnya. Pesakit dalam peringkat lanjutan sering mendapati sukar untuk menjalankan perbualan dan melakukan perkara-perkara harian biasa, tetapi banyak perkara ini bergantung kepada jenis dan kemajuan gangguan.

Dalam hampir semua kes, shake ini adalah gejala sesuatu yang lain. Mereka sangat sering dikaitkan dengan penyakit Parkinson dan sklerosis berganda, misalnya, dan hampir selalu menjadi tanda masalah kimia otak. Ubat-ubatan tertentu juga boleh menjadi punca penyumbang. Jenis-jenis gangguan yang berbeza sering mempunyai sebab yang lebih mendasar, yang boleh membuat diagnosis yang tepat sebagai bahagian utama dari sebarang pelan rawatan.

Tesis dyskinesia biasanya berlaku lewat dalam hidup. Ia boleh menjadi kesan sampingan ubat antipsikotik tertentu, terutamanya trifluoperazine, haloperidol, metoclopramide dan fluphenazine. Gangguan ini biasanya membentangkan diri dalam wajah pesakit. Gejala mungkin termasuk grimacing, mengunyah, pergerakan lidah yang tidak normal dan berayun rahang. Kadang-kadang keadaan menjadi kekal, walaupun orang yang terkena berhenti mengambil ubat yang menyebabkannya. Semakin lama seseorang mengambil ubat-ubatan semacam ini, lebih cenderung dia mengalami kerosakan yang berkekalan seperti ini.

Jenis gegaran, sebaliknya, biasanya menunjukkan diri mereka sebagai gemetar, biasanya di kaki, tangan, kepala, batang atau suara. Gegaran ini biasanya lebih ketara apabila seseorang dengan sengaja memperluas anggota badan, seperti menekankan satu titik atau menyapa orang lain. Jenis ini selalunya bermula pada tangan seseorang yang dominan dan semakin memburuk dari masa ke masa.

Dalam kebanyakan kes, gejala utama dystonia dyskinesia adalah kontraksi otot sukarela. Orang yang mengalami dystonia biasanya kelihatan berkejar dan memutarbelitkan anggota badan mereka, memindahkan mereka dengan liar. Gangguan ini dapat dikesan untuk fungsi yang tidak normal dalam korteks serebrum otak. Selalunya genetik.

Chorea dyskinesia, yang dinamakan sempena perkataan Yunani untuk menari, biasanya dicirikan oleh pergerakan tubuh yang tersentak. Oleh kerana tubuh orang yang terjejas sering kali mengulangi langkah-langkah ini beberapa kali dalam urutan, ia boleh dibandingkan dengan langkah-langkah menari, terutamanya jika chorea berlaku pada kaki atau kaki. Pergerakan ini umumnya tertumpu pada tubuh, wajah, lengan dan kaki atas pesakit. Kadang-kadang seseorang yang mempunyai korea memberikan penampilan yang tidak sabar atau gelisah.

Mereka yang mempunyai jenis myoclonus biasanya mengalami kekejangan yang sengit tetapi sengit pergerakan sukarela. Kejang sering dianggap bentuk gangguan seperti ini, contohnya. Terdapat banyak punca jenis penyakit ini, termasuk kecederaan otak, strok, kejutan, epilepsi dan keracunan. Ia boleh menjejaskan hampir mana-mana bahagian badan, dan juga seluruh badan pada masa yang sama.

Rawatan biasanya memberi tumpuan kepada sebab yang mendasari, kemudian kelihatan untuk menenangkan gerimis sebagai keutamaan sekunder. Kadangkala penyelesaian boleh semudah menghentikan penggunaan ubat-ubatan tertentu, tetapi ia juga boleh melibatkan terapi, latihan yang disasarkan, dan dalam beberapa kes pembedahan. Biasanya tidak ada penawar, dan bergantung kepada sebab mungkin tidak ada cara untuk menghentikan atau mengurangkan gegaran secara berkesan. Dalam kes ini, pesakit biasanya diberikan sokongan dan sumber untuk menangani keadaan mereka dan untuk menguruskan kemerosotan progresif.