apa demam hitam?

Demam hitam, yang juga dikenali sebagai leishmaniasis, adalah penyakit parasit yang ditularkan kepada manusia melalui gigitan pasir. Hanya lalat pasir wanita yang boleh menghantar parasit leishmania kepada manusia, dan sebagai tambahan kepada demam hitam, organisma boleh menyebabkan pelbagai jenis jangkitan yang berlainan, termasuk penyakit yang melibatkan lesi kulit yang teruk. Sekiranya individu yang dijangkiti tidak diberi sebarang rawatan, penyakit ini biasanya membawa maut. Penyakit ini umumnya lebih biasa di kalangan penduduk miskin di dunia, terutamanya di negara-negara di mana ubat-ubatan moden pada umumnya sukar diperoleh.

Simptom yang paling biasa adalah demam yang panjang yang boleh berlangsung minggu atau bulan. Pesakit juga mungkin kehilangan selera makan dan mungkin mengalami penurunan berat badan akibatnya. Orang sering menjadi penat, dan mereka mungkin mengalami anemia. Pada peringkat seterusnya, kulit pesakit mungkin mula menjadi gelap, dan mereka mungkin akan kehilangan rambut mereka. Limpa dan hati sering kali diperbesar, dan sesetengah pesakit mengalami cirit-birit dan muntah, terutama kanak-kanak yang lebih muda.

Jika tidak dirawat, prognosis am untuk leishmaniasis biasanya suram. Pesakit akan sering mati dalam tempoh beberapa tahun. Akhirnya, penyakit ini boleh membawa kepada sistem imun seseorang, merosakkannya ke titik di mana tubuh individu tidak dapat mempertahankan terhadap jangkitan bakteria yang mudah. Jika orang menunggu sehingga peringkat kemudian sebelum mendapatkan rawatan, sering terlambat untuk doktor melakukan apa-apa.

Rawatan melibatkan penggunaan ubat-ubatan khas dengan ramuan yang dipanggil antimoni. Kompaun ini mempunyai ciri-ciri anti-bakteria yang kuat, dan bermanfaat untuk melawan parasit demam hitam. Kadangkala rawatan juga mungkin melibatkan kemasukan ke hospital jangka panjang, dengan pesakit menerima ubat intravena dan memberi makan. Dalam kes-kes yang teruk, ia jarang berlaku untuk limpa individu untuk dibuang melalui pembedahan.

Penyakit ini tidak mudah tersebar dari orang ke orang, tetapi beberapa tingkah laku manusia dan teknologi moden telah membuat penghantaran langsung lebih cenderung. Ia mungkin untuk disebarkan melalui sentuhan darah ke darah, jadi pengguna ubat intravena dapat menyebarkan penyakit parasit di antara satu sama lain, dan ia juga boleh disebarkan melalui pemindahan darah. Satu lagi masalah yang telah menyebabkan leishmaniasis lebih buruk dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah cara ia berinteraksi dengan Sindrom Kurang Daya Tahan (AIDS). Pesakit dengan leishmaniasis tanpa gejala boleh menjadi gejala apabila mereka juga mempunyai AIDS, dan orang yang mempunyai AIDS juga lebih mudah terkena jangkitan di tempat pertama.