apa cantharis?

Cantharis adalah ubat herba untuk pelbagai ubat dan rawatan homeopati. Ia diperbuat daripada kumbang vesikatoria Lytta yang terdapat di selatan Sepanyol, Asia, dan Perancis. Serangga dan rawatan yang paling biasa dikenali sebagai terbang Sepanyol.

Cystitis yang teruk boleh dirawat dengan cantharis. Infeksi saluran kencing dan kebanyakan keadaan lain yang mengakibatkan kesakitan membakar juga boleh dibebaskan dengan ubat serangga. Ini termasuk sakit kaki pembakaran, cirit-birit yang mengalir, kolitis, sirap, sakit tekak, dan ruam tangan. Malah sesetengah kesakitan, luka bakar, dan lepuh boleh sembuh dengan ubat.

Isu-isu saluran pencernaan diketahui telah sembuh dengan terbang Sepanyol. Ini amat berkesan dalam keadaan yang mengakibatkan perut terganggu. Kehadiran selera makan, kehilangan keinginan untuk minum, kesukaran menelan, dan pengekalan cecair boleh dibalikkan melalui penggunaannya juga. Ia juga berkesan dalam mengubati ketuat, kebotakan dan keradangan.

Secara tradisinya, ubat homeopati digunakan sebagai afrodisiak untuk meningkatkan keinginan seksual. Walau bagaimanapun, ia juga digunakan untuk membendung keinginan seks yang berlebihan. Negara-negara mental dan emosi yang lain telah digunakan untuk meredakan termasuk menjerit, kegelisahan, kerengsaan yang ganas, insolence, kemarahan, dan kecemasan teruk. Nyeri perut dan belakang yang lebih rendah juga boleh dirawat dengan terbang Sepanyol.

Ubat ini boleh didapati sebagai serbuk, cecair, dan sebagai pil. Cantharis yang sangat kuat boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor. Disiapkan dari seluruh badan kumbang, ia juga boleh digabungkan dengan tumbuhan lain, seperti sepia, belladonna, fosforus, homeopati sulfur, dan mercurius.

Lalat Sepanyol tidak boleh digunakan jika undiluted. Kedua-dua penggunaan formula yang tidak sempurna dan berlebihan boleh menyebabkan keracunan. Sesetengah kesan sampingan boleh termasuk cirit-birit, muntah darah, kekejangan perut, sakit perut dan tekak, kerosakan buah pinggang, dan sawan. Dalam kes-kes yang teruk koma atau kematian boleh menyebabkan. Seorang doktor harus dirujuk sebelum menggunakan ubat tersebut.

Lepuh kumbang adalah nama lain untuk terbang Sepanyol. Cantharis juga boleh dikenali sebagai N.O. Insecta, coleoptera, atau vesicator cantharis. Dalam ubat homeopati tradisional, pengumpul mengumpul kumbang cantharis hijau terang dari pokok honeysuckle dan zaitun pada waktu petang. Ini adalah untuk menangkap mereka semasa lamban untuk mengelakkan perjuangan yang mungkin dengan serangga kaustik.

Mereka kemudian dipanaskan di dalam stim cuka mendidih sehingga mereka mati. Selepas ini, mereka dihancurkan. Akhirnya mereka bercampur dengan gula susu dalam proses pengujian untuk mencairkan keracunan mereka, dan menjadikannya sesuai untuk kegunaan manusia.