apa candida?

Genus Candida merangkumi beberapa spesies yis individu. Kebanyakan ahli genus ini hidup dan dalam tubuh manusia biasanya, tetapi mereka boleh menimbulkan risiko kepada kesihatan manusia dalam bentuk jangkitan oportunistik. Jangkitan boleh menjengkelkan, tetapi ia boleh dirawat dengan penggunaan ubat anti-kulat. Gejala jangkitan yis termasuk gatal-gatal, pembakaran, pelepasan krim, dan kadang-kadang kesakitan. Sekiranya gejala-gejala ini sedang dialami, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan supaya keadaan ini dapat didiagnosis dan dirawat.

Di bawah keadaan biasa, kulit manusia dan membran mukus sebenarnya menjadi tuan rumah sejumlah besar organisma mikroskopik termasuk ragi Candida dan bakteria. Banyak organisma ini sebenarnya membantu tubuh manusia berfungsi lebih cekap, sementara yang lain adalah parasit jinak, memanfaatkan nutrisi yang ditawarkan oleh tubuh manusia. Sekiranya seseorang itu imunokompromi atau kesihatan fizikalnya terganggu, bagaimanapun, organisma ini boleh mula membiak, menyebabkan jangkitan.

Jangkitan dengan Candida albicans adalah jenis jangkitan yis yang paling biasa. Doktor kadang-kadang memanggil keadaan Candidiasis atau thrush, dan mereka mungkin mengikis budaya dari tapak jangkitan untuk menentukan spesies individu mana yang menyebabkan jangkitan. Pesakit diberi krim anti-kulat atau ubat oral, dan diarahkan untuk mengambilnya untuk jangka masa yang ditetapkan sambil mengelakkan trauma dan tekanan di tapak jangkitan.

Candidiasis boleh muncul di beberapa tempat. Orifices badan seperti mulut adalah lokasi yang biasa, kerana membran mukus terkenal terdedah kepada jangkitan oportunistik. Jangkitan ini juga boleh muncul di lipatan kulit. Dalam semua kes, gatal-gatal dan pembakaran adalah kerengsaan biasa, bersama dengan pelepasan berkrim tebal yang sering berbau tidak menyenangkan. Walaupun terdapat ubat rumah untuk ragi, rawatan diri tidak boleh dilakukan, kerana penyebab jangkitan mungkin tidak, sebenarnya, menjadi Candida.

Dalam manusia yang sihat, jangkitan dengan Candida tidak mengancam nyawa, walaupun ia boleh menyusahkan. Walau bagaimanapun, individu yang mempunyai sistem imun yang berkompromi, seperti pemindahan organ dan pesakit AIDS, menghadapi risiko jangkitan serius. Di dalam persekitaran hospital, kakitangan cuba untuk memastikan kebarangkalian jangkitan rendah, dan untuk mendiagnosis penyebab jangkitan dengan betul supaya ia dapat dirawat dengan cepat dan dihapuskan. Pesakit-pesakit ini juga dipantau dengan teliti di rumah untuk memastikan mereka hidup dalam keadaan yang bersih dan sihat di mana jangkitan oportunistik akan berkurangan.