apa cakera penyemperitan?

Penyempitan cakera adalah keadaan dalam luasan tulang belakang di mana nukleus cakera pecah dari vertebra. Ini tumpahan penyerap kejutan gel seperti tulang belakang boleh berlaku dari beberapa jenis kecederaan atau dari keupayaan normal dan lusuh kawasan. Ia boleh berlaku dengan atau tanpa kesakitan.

Penyemperitan cakera berlaku apabila cakera memecah melalui anulus, atau kandang berserabut mengelilinginya. Bahan cakera boleh menekan terhadap saraf dan menyembunyikan gejala sakit. Kesakitan dari penonjolan cakera boleh berkisar dari kesakitan sama sekali untuk mati rasa dan kesemutan di lengan atau belakang kaki, juga dikenali sebagai paresthesia, kepada kelemahan umum, bergantung kepada kawasan gangguan. Radiculopathy atau sakit radiasi tidak biasa apabila bahan cakera menekan pada saraf tertentu. Dalam kes-kes yang serius, kekurangan kawalan pundi kencing atau ketidakupayaan untuk flex buku lali mungkin hadir.

Diagnosis tepat pada cakera tersemperit boleh termasuk x-ray, imbasan CT dan MRI. Untuk masalah sakit yang lebih serius, rumit, EMG atau elektromilografi, juga dikenali sebagai ujian pengaliran saraf, mungkin diperlukan untuk menilai lokasi sakit yang tepat.

Rawatan konservatif penyemperitan cakera termasuk rehat, terapi haba / sejuk, ubat anti-radang NSAID atau bukan steroid. Terapi fizikal boleh membantu mengurangkan kesakitan melalui modaliti seperti mesin stimulasi elektrik dan ultrasound. Ia juga boleh mencuba bahan cakera kembali ke dalam kandang berserat melalui rawatan khusus dan rawatan daya tarikan. Terapi fizikal juga boleh memaksimumkan fungsi dengan menguatkan otot-otot di sekelilingnya dan mengembalikan semula mekanik badan yang betul untuk mengelakkan kecederaan selanjutnya. Terapi urut boleh membantu mengurangkan kesakitan dan melonggarkan otot yang ketat di sekitar kawasan yang cedera. Kedua-dua jenis terapi mungkin dapat menunjukkan teknik mengatasi untuk mengelakkan kesakitan dan kecederaan selanjutnya.

Kiropraktik dan akupuntur juga dianggap sebagai rawatan konservatif kerana ia bukan invasif. Chiropractors boleh menyusun kembali tulang belakang untuk membuang bahan tersemperit kembali ke ruang asal mereka. Akupunktur menggunakan penempatan jarum khusus untuk mendapatkan bantuan.

Sekiranya kesakitan berlaku dan mengganggu aktiviti harian, prosedur invasif mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menentukan lokasi sebenar kesakitan. Sekiranya pembedahan dilakukan pada penyemperitan cakera tetapi tidak lokasi yang sama yang menyebabkan sakit, campur tangan pembedahan tidak akan berjaya. Suntikan blok epidural atau saraf steroid ke kawasan itu boleh memberikan bantuan sementara. Pilihan pembedahan merangkumi prosedur endoskopik yang paling menyerang untuk lebih kompleks seperti decompressions terbuka, penempatan spacers interspinous, discectomies, fusions dan penggantian cakera penuh.