apa cakera bulging posterior?

Sebuah cakera bulging posterior, juga dikenali sebagai cakera herniated, berlaku apabila cakera tulang belakang yang duduk di antara vertebra mulai melonjak disebabkan oleh mampatan. Keadaan ini boleh menyakitkan dan mungkin mengehadkan mobiliti pesakit. Cakera bulging posterior berlaku di bahagian belakang tulang belakang yang bertentangan dengan perut, dan ia sering disebabkan lenturan ke hadapan. Orang yang melakukan banyak mengangkat berat lebih cenderung mengalami jenis ini, dan rawatan boleh berbeza-beza bergantung kepada tahap kecederaan.

Dalam sesetengah kes, seseorang yang menderita cakera bulging posterior mungkin tidak mengalami gejala sama sekali dan mungkin tidak tahu cakera membonjol. Disc akan membaiki dirinya sendiri dalam keadaan ini dan tidak memerlukan perhatian perubatan. Kejadian yang lebih serius dari cakera bulging posterior juga boleh menyembuhkan dengan masa yang cukup dan berehat, walaupun kejadian paling serius biasanya memerlukan perhatian perubatan dalam bentuk terapi fizikal, dekompresi tulang belakang, atau pembedahan. Pembedahan biasanya merupakan usaha terakhir untuk kecederaan ini, kerana proses ini boleh menyerang dan mungkin tidak akan dapat mencegah kejadian cakera yang menggelora pada masa akan datang. Kerosakan saraf adalah satu lagi risiko, kerana cakera itu sangat dekat dengan saraf tunjang dan saraf yang berkaitan.

Cakera tulang belakang adalah membran lembut yang dipenuhi dengan cecair seperti gel. Apabila tulang belakang memampatkan atau mula beroperasi dengan cara yang tidak normal, cakera tulang belakang ini dapat mula menekan keluar dari vertebra yang pada dasarnya menghancurkannya. Ini boleh menyebabkan pecah cakera, yang merupakan keadaan yang lebih serius yang perlu ditangani melalui pembedahan. Cakera bulging posterior yang tidak pecah masih boleh menyebabkan kesakitan dan pergerakan terhad, terutamanya jika cakera mula menekan pada saraf.

Doktor biasanya mengendalikan pembedahan untuk kecederaan cakera bulging posterior yang membawa kepada masalah neurologi. Apabila cakera menekan pada saraf, bahagian badan yang diservis oleh saraf itu boleh terjejas. Seseorang mungkin mengalami kesakitan, kebas, kesemutan, atau kehilangan mobiliti. Ini dianggap sebagai masalah yang lebih serius, terutamanya jika pesakit kehilangan mobiliti atau merasa di kawasan yang terjejas. Pembedahan akan digunakan untuk melegakan tekanan pada saraf, tetapi kadar kejayaan pembedahan boleh berbeza-beza. Dalam sesetengah kes, pesakit mungkin mengalami gejala neurologi walaupun selepas pembedahan yang berjaya.