apa bedah ortopedik?

Seorang pakar bedah ortopedik, dan ini juga boleh dieja bedah ortopedik, adalah seorang doktor perubatan yang mengkhususkan diri dalam merawat keadaan atau kecederaan yang mempengaruhi sistem rangka, otot-otot sekitarnya dan pelbagai tisu seperti ligamentum, sendi, dan tendon yang dihubungkan dengan tulang dan mereka otot sekeliling. Ini mungkin lebih tepat dinamakan sistem muskuloskeletal. Walaupun istilah bedah dimasukkan, doktor ini melakukan lebih daripada pembedahan dan menggunakan pelbagai kaedah untuk membantu mempromosikan penyembuhan, yang boleh termasuk perkara-perkara seperti tulang pemutus tulang atau menyokong pendakap belakang untuk membantu mengatasi skoliosis.

Permintaan pendidikan untuk menjadi pakar bedah ortopedik adalah memakan masa dan ketat. Di samping mendapat ijazah sarjana muda empat tahun, doktor ini menghadiri sekolah perubatan, dan kemudian melengkapkan beberapa tahun keperluan magang dan kediaman. Ramai menghabiskan satu atau dua tahun lagi dalam program persahabatan untuk mengkhususkan diri dalam bidang tertentu, dan mungkin memilih untuk menjadi pakar bedah pediatrik atau mereka yang mempunyai kepakaran dalam perubatan sukan atau rawatan kanser dalam sistem muskuloskeletal. Secara keseluruhan, doktor-doktor ini boleh mengharapkan untuk melengkapkan latihan selama 12-14 tahun selepas tamat pengajian dari sekolah menengah.

Pakar bedah yang tidak pakar dalam bidang ortopedik tertentu boleh merawat pelanggan yang pelbagai dengan pelbagai keperluan. Mereka boleh bekerja dengan bayi, kanak-kanak, orang dewasa orang tua, dan mungkin mempunyai variasi yang signifikan dalam jenis pekerjaan yang mereka lakukan. Kerja mereka boleh termasuk perkara-perkara seperti membantu menyembuhkan tulang patah, menangani kecederaan gerakan berulang seperti terowongan carpal, atau merawat orang yang mengalami kecederaan akibat penyertaan sukan. Pakar bedah ini juga mempunyai pesakit dengan keadaan jangka panjang seperti cerebral palsy, osteoporosis, arthritis rheumatoid, atau penyakit tulang rapuh.

Walaupun beberapa prosedur dan rawatan yang ditawarkan oleh pakar bedah ortopedik bukan pembedahan, terdapat banyak pembedahan yang dilakukan doktor ini. Ini termasuk perkara seperti penggantian sendi, pembetulan semula tulang, dan pembetulan kerosakan pada tisu lembut. Senarai ini sangat pendek dan tidak semestinya dianggap lengkap. Secara amnya boleh dikatakan bahawa pakar bedah ortopedik terlibat ketika orang mengalami penyakit atau kecederaan pada kebanyakan aspek sistem muskuloskeletal dan penyakit atau kecederaan ini cukup signifikan sehingga tidak dapat dirawat oleh pengamal umum.

Terdapat beberapa pembedahan yang boleh dilakukan oleh ortopedik yang bertindih kepada kepakaran lain. Podiatrists boleh melakukan beberapa pembedahan di kaki dan pergelangan kaki, dan pembedahan tertentu pada tulang belakang mungkin wilayah neurosurgeon. Keadaan tertentu memerlukan penjagaan daripada lebih daripada satu pakar. Ini mungkin berlaku untuk orang yang mempunyai arthritis rheumatoid. Mereka mungkin melihat pakar bedah ortopedik dan imunologi atau rheumatologi.

Banyak pakar bedah bekerja di hospital dan merawat hanya penduduk yang masuk ke hospital. Lain-lain mengekalkan amalan peribadi dan melakukan pembedahan yang diperlukan. Kerana doktor ini adalah pakar, pesakit mungkin perlu mendapatkan rujukan dari syarikat insurans kesihatan atau pengamal am mereka sebelum melihat pakar bedah ortopedik. Walau bagaimanapun, ini benar-benar bergantung pada pelan kesihatan dan liputan kesihatan.