apa batuk pasca-virus?

Batuk pasca-virus adalah batuk kering yang berterusan selama lebih lapan minggu selepas jangkitan pernafasan atas yang disebabkan oleh virus. Ini boleh menjengkelkan untuk pesakit, terutamanya kerana ia mungkin sukar untuk dirawat dengan cara konvensional. Untuk batuk yang teruk, penilaian perubatan dapat mengesahkan bahawa masalah yang mendasari tidak bertanggungjawab, dan pesakit boleh diberikan beberapa pilihan rawatan yang agresif untuk melihat apakah masalah itu diselesaikan. Jika tidak, pesakit mungkin perlu membiarkan batuk berjalan.

Penyebab yang tepat batuk pasca-virus tidak difahami dengan baik. Penyelidik percaya ia mungkin berkaitan dengan keradangan di saluran udara yang disebabkan oleh jangkitan, yang boleh merangsang sel-sel dan memberi isyarat laluan yang terlibat dalam refleks batuk. Selepas dijangkiti jangkitan, pesakit boleh terus batuk. Pada mulanya batuk boleh merangkumi mukus dan partikel seperti saluran udara yang jelas. Kemudian, ia menjadi batuk yang kering dan tidak produktif, menunjukkan bahawa saluran pernafasan mungkin teriritasi tetapi tidak menghasilkan lebih banyak lendir.

Batuk ini boleh menjadi lebih teruk dalam persekitaran yang sangat kering, dan mungkin dicetuskan oleh bercakap atau makan. Sesetengah pesakit dengan batuk post-virus mendapati ia membantu untuk minum banyak cecair untuk terus terhidrasi. Batuk lozenges biasanya tidak berkesan, dan langkah-langkah seperti khemah stim boleh menawarkan keselesaan terhad. Sekiranya batuk menjadi teruk, pesakit mungkin mengalami kesukaran tidur atau bersenam kerana kerengsaan tekak.

Sekiranya pesakit memerlukan rawatan yang lebih agresif, pilihan terbaik biasanya adalah sirap batuk yang mengandungi kodin. Opioid menyekat refleks batuk dan dapat mengekalkan batuk post-virus ketika saluran udara pulih. Produk sedemikian perlu digunakan dengan berhati-hati dan pesakit mungkin perlu meruntuhkan pada akhir kursus ubat untuk mencegah gejala pengeluaran. Ia juga dinasihatkan untuk tidak menyimpan atau berkongsi ubat, kerana ini boleh mengakibatkan penggunaan tidak sesuai yang mungkin berbahaya.

Kes-kes batuk pasca-virus boleh dikaji dengan teliti untuk melihat sama ada pesakit mempunyai asma, halangan saluran udara, atau masalah lain. Isu-isu ini mungkin telah bertopeng sebelum ini, atau mungkin dicetuskan oleh jangkitan. Kerja-kerja sedemikian boleh termasuk pengimejan paru-paru, kajian spirometri untuk menilai fungsi saluran pernafasan, dan temu ramah pesakit yang berhati-hati untuk mencari gejala ceritanya yang mungkin tidak dikenalpasti dan ditangani lebih awal. Jika penyebabnya adalah sesuatu yang lain daripada virus, rawatan lain mungkin diperlukan untuk menyelesaikan masalah dan membantu pesakit pulih dari batuk.